Домашното насилие се увеличава в условията на извънредно положение. Счита

...
Домашното насилие се увеличава в условията на извънредно положение. Счита
Коментари Харесай

Увеличава се домашното насилие у нас при извънредно положение

Домашното принуждение се усилва в изискванията на изключително състояние . Счита се, че повода е в обществената изолираност и насилственото затварян в къщи, постоянно със самия принудител. Например в Китай, където първо избухна епидемията от ковид, такива случаи са се нараснали тройно, а разводите - двойно. Заради повишения риск за увеличение на домашното принуждение, СЗО разгласява в края на предходната седмица рекомендации и ограничения, които да се вземат.

" Данните ни са, че в рецесии като тази насилието против дами се усилва. Има двойки, при които не е било записано домашно принуждение преди, само че в този момент, заради напрежението, изолацията и невъзможността този стрес да се менажира произтичат такива нападателни прояви - както на вербално равнище, по този начин и като физическо насили е - казва Михаил Околийски, представител на СЗО в България. - СЗО създаде рекомендации за здравните заведения. Те сега са съсредоточени повече към справяне съсситуацията, само че би трябвало да са готови и с услуги, и с информация за хората, изащи потребност от тях. Това, което аз знам е, че  районните съдилища действат и имат дежурни съдии, с цел да се може да се отговори на нуждата да се издават ограничаващи заповеди и по-късно да се насрочва дело за принуждение . Организациите, които и до момента са предоставяли помощ, не престават да работят, спешните центрове също. Здравните посредници сега са доста дейни и работят както за предварителна защита и лекуване на covid-19 в ромските групи, по този начин и във връзка с оправянето с другите обществени проблеми и последици от вероятно принуждение, породено най-често от мъжете на дамите. "

Според Околийски, има риск да се усилят и случаите на домашно принуждение над деца . Затова СЗО е създала няколко десетки " доста добре развити инфографики за това какво да се прави, с цел да не бъдат възрастните завладени от депресията и да станат нападателни към децата ". Препоръките на СЗО са жертвите на принуждение да потърсят професионална помощ или към полицията. Също по този начин да могат да устоят на психическото напрежение в къщи, " тъй като не всеки път е допустимо да се вземат бързи решения ". 

" Много дами ще бъдат принудени да прекарат известно време с насилниците си. И не би трябвало да ги предизвикат ненужно, да намерят маханизмите да оцелеят ", прибавя Околийски. 

Според Надежда Стойчева - клиничен психолог и директор на Фондация " Асоциация Анимус ", пък държавното управление към момента не приело Националната стратегия за предварителна защита и отбрана от домашното принуждение за 2020 година Тя добави, че към този момент има убити дами при домашно принуждение и посочи, че това е въпреки препоръките на СЗО и на Съвета на Европа (б.р. - отчет, критикуващ отношението към ромите, медийната независимост и взетите ограничения против домашното насилие).  

Що се отнася от това какво би трябвало да знаят дамите у нас, които са подложени на домашно принуждение Стойчева твърди: " Те би трябвало да знаят, че горещият телефон за сигнали против принуждение работи. Че районните съдилища работят и могат да издават ограничаващи заповеди, тъй като това са незабавни ограничения и ние можем да спомагаме в това отношение. И би трябвало да се знае също, че всички услуги в " Анимус " работят ".

Стойчева добави обаче, че  горещият телефон за сигнали за принуждение на " Асоциация Анимус " е с понижено работно време . Ще работи от 9 до 21 часа всеки ден. Номерата са 0800 186 76,  02 981 76 86.  

Що се отнася до насилието над деца - съгласно директорката на фондацията през март са извършени 5537 диалога по горещата линия за деца (116 111), като след 13 март (началото на изключителното положение) техният дял е доста по-голям.

" За страдание най-големият брой сигнали - 80, е на деца, които се обаждат за домашно принуждение . Има случаи, когато деца дават сведения за побой над единия си родител от другия, което е извънредно съществено в тази обстановка, в която се намираме - посочи Стойчева. - И ние разчитаме държавното управление да се държи по същия непоколебим метод, както към COVID-19, във връзка с насилието, във връзка с тактиката за битка с насилието върху деца, във връзка с новия обществен закон, който беше обсъждан, и в който са взели участие всички специалисти от неправителствения бранш. А не да се огъва под натиска на една фанатизирана група, която дава подправени вести (б.р. - има поради съперниците на така наречен Истанбулска конвенция). "
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР