Домашното насилие и преследването да се наказват със затвор. Предложението

...
Домашното насилие и преследването да се наказват със затвор. Предложението
Коментари Харесай

Предлагат домашното насилие да се криминализира

Домашното принуждение и преследването да се санкционират със затвор. Предложението е на работна група към Министерството на правораздаването.
Според предложенията Закона за отбрана от домашното принуждение ще включва и принуждение поради половата еднаквост или полова ориентировка.
А в Наказателния кодекс ще се планува затвор даже и за гонене – посредством телефонни позвънявания и есемеси да вземем за пример, оповестява bTV.
На горещата телефонна линия на фондация „ Анимус” към 2 хиляди потърпевши търсят помощ всяка година. Най-много са жертвите на домашно принуждение, множеството от тях са дами.
В Европа всяка четвърта жена е жертва на някакво принуждение, а България по този индикатор е в средата на класацията съгласно проучване измежду 1500 дами, което значи, че сме по-добре по отношение на страните от Африка и Латинска Америка, разясниха от фондацията.
Според европейски стандарти на 10 000 поданици би трябвало да има едно място за заслон на хора, претърпели домашно принуждение, а в София има единствено един подобен център с осем места, който се ръководи от " Анимус ".
Общо в страната единствено в 10 града има спешни центрове, като те не са ситуирани отмерено по областите. Например в Ловеч няма център и потърпевшите би трябвало да търсят място в Плевен, по този начин е и в Сливен, където опцията за настанява на потърпевши от този град е в Стара Загора и Бургас, в случай че има свободни места.
От фондацията допълват, че е мит, че домашно принуждение има единствено измежду бедните и обществено слаби хора - има и доста случаи на тежък тормоз в по-богати фамилии.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР