Домашното насилие е много сериозен проблем не само в България,

...
Домашното насилие е много сериозен проблем не само в България,
Коментари Харесай

Омбудсманът призова парламента да промени Закона за защита от домашното насилие

" Домашното принуждение е доста сериозен проблем освен в България, само че у нас е налице и законодателен недостиг. Крещяща е потребността да бъде импортиран и разискван в Народното събрание Законопроектът за домашното принуждение ".

Това сподели пред БНР омбудсманът Диана Ковачева и уточни, че ще изпрати писмо до депутатите в новия парламент, с което да им подсети, че планът за Закон за домашното принуждение отлежава съвсем година и половина след изработването му:

" Никой не откри кураж да бъде импортиран в някое от предходните национални събрания. Няма статистика, ние не знаем какъв брой тъкмо са потърпевшите дами, тъй като жертвите на домашното принуждение мълчат. Те рядко споделят и рядко търсят помощ. Подобни тежки закононарушения доста постоянно се третират като битови произшествия ".

Законопроектът е бил направен в границите на Министерството на правораздаването от доста необятна работна група, изясни тя и посочи:

" Ако Министерството на правораздаването не откри куража да внесе този законопроект, в случай че няма нищо срещу, аз ще го взема и ще го внеса в 47-мия парламент ".

Ковачева акцентира, че тя ще предложи да отпадне текста за систематичния темперамент на домашното принуждение, при който насилникът може да бъде осъден по-тежко единствено след 3 поредни сигнала от страна на жертвата:

" Трябва ли да чакаме една жена да се престраши да подаде три пъти сигнал? Ясно е, че една жена може да бъде убита и от веднъж ".

Омбудсмана добави, че освен дами стават жертви на домашно принуждение, постоянно това са и мъже, и възрастни, и хора с увреждания.

Тя напомни, че е изпратила писмо преди година до регионалните с гледище в регионалните центрове на страната да бъдат основани спешни центрове за настаняване на жертви на домашно принуждение.

По думите ѝ би трябвало профилирана освен с жертвите, само че и с причинителите на принуждение.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР