Домашно приготвеният козунак може да звучи като сериозно предизвикателство, но

...
Домашно приготвеният козунак може да звучи като сериозно предизвикателство, но
Коментари Харесай

6 тайни на вкусния домашен козунак

Домашно приготвеният козунак може да звучи като съществено предизвикателство, само че в действителност не е нищо чак толкоз ужасно. Стига да спазвате няколко съществени условия, сполучливият резултат е съвсем стопроцентово обезпечен!

Вдигнете градуса

Температурата в стаята би трябвало да е висока, а преди да започнете замесването, всички артикули в рецептата също би трябвало да са затоплени (но никога горещи, изключително млякото, в което разтваряте маята).

Ако стайната температура не е задоволителна висока, включете фурната и оставете малката врата отворена, с цел да вдигнете градуса в допълнение. И даже на открито да е слънчево и топло, дръжте балконската врата затворена.

Пропорциите са значими

Рецепти за козунаци има колкото искаш. Но когато изберете една, придържайте се прецизно към пропорциите, козунакът не търпи много-много произволи.

Напомпайте мускулите

Козунакът изисква несъмнено физическо изпитание, няма да крием – в случай че желаете добър резултат, ще би трябвало да месите, и то доста. По-дългото месене на тестото спомага на активирането на глутена в брашното и работи за приемането на по-еластично тесто.

Дайте си време

Козунакът е всичко друго, само че не и бърза работа. Отделете си време и се отдайте напълно на кулинарното си занятие. Защото в случай че си мечтаете да посрещнете Великден с мек, набъбнал козунак на конци, ще би трябвало да му даде задоволително време за втасване – веднъж да се задейства маята дружно с малко топло мляко, захар и брашно; повторно, когато замесите тестото; и трети път, когато оплетете козунака и го положите в тавата.

Втасването може да отнеме друго време, само че наложително изискване е тестото да усили размера си най-малкото два пъти.

Намалете градуса

Козунакът се изпича най-добре на температура към 180-200 градуса. По време на печенето избягвайте да отваряте фурната, само че в случай че видите, че от горната страна стартира леко да прегаря, сложете лист алуминиево фолио.

ИЗБЕРЕТЕ САМО КАЧЕСТВЕНИ ПРОДУКТИ

Няма по какъв начин да очаквате впечатляващ резултат, в случай че не вложите положителни артикули. Ако очаквате наситено жълт цвят на козунака, ще ви трябват същински яйца. За да втаса добре, млякото би трябвало да е високомаслено.

Няма по какъв начин да стане и без качествено масло, тъй като мазнинината е изключително значима за еластичността на тестото. И както към този момент казахме – типът на брашното е от голяма важност за приемането на търсените конци.

източник: farmhopping.com
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР