Домашно куче се разхожда със стопаните си в неделя (8

...
Домашно куче се разхожда със стопаните си в неделя (8
Коментари Харесай

"Ще изядат и човек, ако влезе" - положението след поредното убито куче в Борисовата градина

Домашно куче се разхожда със стопаните си в неделя (8 март) по обяд по алеята до къпалня " Мария Луиза " в Борисовата градина. Руби е бордър коли, след няколко дни ще навърши една година. Вижда други две кучета вътре и се стрелва през оградата, с цел да си играе с тях. Секунди по-късно е умъртвено от двете кучета. Те са женски, порода кане корсо и охраняват къпалнята, само че не са вързани, а са пуснати свободно да обикалят из цялото оградено пространство.

Стопанинът на убитото бордър коли Иво Прокопиев (съиздател на " Капитал " и " Дневник " ) описа в понеделник историята в профила си във " Facebook " (цялата - тук).

Но това не е първата жертва на двете " зли кучета " (както написа на табела на една от вратите към обекта). Случаят от юни 2019 година е обществен, за други (с домашни и бездомни кучета) се приказва импровизирано, преди няколко месеца атакуват и нахапват млада двойка, влезнала да преглежда обекта. За обстановки, в които животните-пазачи на къпалнята неведнъж са стряскали с държанието си хора и техните домашни любимци, преминаващи по алеята, описаха пострадалите в мнения в обществената мрежа.

И макар че казусът е от най-малко две години, макар сигнали и подписка на стопани на кучета, макар в началото наставление от Инспектората - решение продължава да няма. А представители на общината, с които " Дневник " приказва в понеделник, реагираха като един от пазачите на капълнята - че виновността в действителност била на стопанина, чието куче не било на каишка. На останалите значими въпроси се пробваха да избегнат отговорите.

От Инспектората се объркаха в обясненията, че кучетата хем не са нападателни, хем няма по какъв начин това да бъде измерено, а една от инспекциите им след сигнала за предходното убито животно гласи, че не са намерили кучета в парцела.

От общината обявиха и, че не вземат решения за ръководството на къпалнята, в която е съсобственик дружно с компании, свързвани с Румен Гайтански-Вълка. А пазачите на терена, изясняват без проблем, че в случай че влезе човек - кучетата ще атакуван и него, тъй като това е частен парцел.

Засега единствено ръководителят на Столичния общински съвет Елен Герджиков реагира остро на случая. " Трагичният случай с кучето Руби наоколо до къпалнята " Мария Луиза " е закононарушение. Полицията и способените органи би трябвало да си свършат работата и отговорните, които, несъмнено, не са кучетата кане корсо, да понесат своята отговорност ", написа той във " Facebook ".

В сърцето на Борисовата градина: " Опасно за живота "

Оградата на къпалнята (вижте фотосите, снимани на 9 март) е от отвесни стоманени прътове, сред които има до 20 см, а някъде и по-широки процепи. Не единствено кучета и други по-малки животни, само че и дете на 7-8 години може да се промуши през нея, в случай че да вземем за пример си изпусне топката вътре или играе наоколо. Самите кучета-пазачи пък елементарно могат да излязат на открито през нея, тъй като не са вързани.

Състоянието й и риска очевидно не тормозят притежателите, нито виновните представители на общината, без значение, че в региона всеки ден минават стотици хора. Бягащи, преминаващи, разхождащи деца, кучета.

" Нищо не можем да създадем следователно. Има подобен риск, само че родителите, бащата, би трябвало да си пазят децата и като минават около кучета ", споделя доктор Тихомир Пърлев, основен контрольор " Контрол на домашни любимци " в Столичния Инспекторат на въпрос за рисковете. Той няма искания към притежателите на двете кане корсо, тъй като нямало по какъв начин да се потвърди, че в действителност са нападателни.

Според доктор Пърлев за случая в неделя отговорен бил стопанинът на убитото куче. " Сега казусът е еднакъв с предходния - нарушение на закона, като куче се пуска без мотив (каишка), което е претърпяло случай, само че вътре в парцела ", изяснява той.

" Санкцията е санкция, а не гибел нали "

" Кучето ни беше доста добре възпитано, кротко, само че не беше на каишка и това е неточност. Това евентуално ще ограничи правото ни на официални искания. Не това е задачата. Нищо не може да върне Руби. 90% от кучетата в Борисовата градина не са на каишка и това е решение на стопаните им. Центърът на София не може да е като сцена от " Игри на глада " - една неточност и си мъртъв. Ако дете влезе в двора ви да си търси топката не го убивате незабавно, нали? Всеки ден около тези кучета минават стотици деца и майки с колички. Има десетки свидетелства за набези. Има потърпевши кучета отвън оградата. Хора настояват даже, че са виждали по какъв начин злите кучетата излизат. Това е изцяло допустимо, тъй като оградата е изгнила и има голям брой огромни дупки ", разяснява пред " Дневник " Иво Прокопиев.

И добави, че в случай че водиш куче без каишка - глобата е санкция, а не гибел.

 Охранителят на къпалнята предизвестява, че двете кучета кане корсо са рискови.
Охранителят на къпалнята предизвестява, че двете кучета кане корсо са рискови.

" Как тъкмо ще помогне мотива, в случай че озверелите кучета излязат отвън нея? И децата ли да са с каишки или ще пишем разпоредба за бронираните детски колички в Борисовата градина? Нали разбирате, че когато човещината и здравият разсъдък отсъстват, няма закон или предписание, които да ги заместят ", сподели още той.

Веднага след случая е подал сигнал в полицията.

Полицията е образувала кореспонденция по случая

Столична дирекция на вътрешните работи (СДВР) удостовери пред " Дневник ", че е получен сигнал в Първо районно ръководство. " Образувана е кореспонденция, снемат се пояснения ", оповестиха от пресцентъра в понеделник, само че не пожелаха да дадат повече информация за инспекцията. Във вторник, събраните обстоятелства ще бъдат докладвани на прокуратурата за предприемане на последващи дейности.

" Но задачата с поста ми беше да предупредя софиянци да си пазят кучетата и децата, тъй като явно има огромна заплаха за тях в центъра на София. Дали ще се подхващат ограничения, зависи от институциите, не от жителите. Реакцията на някои от институциите към този момент демонстрира чиновническо отношение, а не предпочитание да отстранен заплахата. Нищо не може да изясни за какво кучета-убийци се гледат свободно в обществена среда, освен това необезопасено. Вижда се ясно и по-големия проблем за статута на къпалнята " Мария Луиза ", която от години пустее в сърцето на града. Дано това наше злощастие, стане мотив общината да откри решение и на този въпрос ", добави Прокопиев.

Охранител: Ще изядат и човек, в случай че влезе в къпалнята

Ден след случая охранител на къпалнята съобщи пред " Дневник ", че двете кане корсо се пускат да пазят единствено вечер и в събота и в неделя: " Те не са огромни, само че са обучавани за полицейски кучета. Ако влезе човек, ще го изядат. Това е частен парцел и никой няма право да влиза. Той (стопанинът на убитото куче) да не го е водил без мотив ". Мъжът отхвърли да бъде сниман и да се показа. По информация на " Дневник " пазачите са към частната компания притежател. В частта на тогавашния вход към къпалнята се виждат стикери, че обектът се пази от полицията и от СОТ.

© Георги Кожухаров

На прозореца на стаята на пазачите е залепен и констативния протокол от Столичния инспекторат, публикуван на 24 юли 2019 година след предходно ликвидиране на домашно куче от двете кане корсо. Целта евентуално е да се внуши, че всичко ставащо е законно - " институциите са на наша страна ".

Друг протокол от 5 юли, също подписан от доктор Тихомир Пърлев открива, че " във вътрешното пространство на комплекса са открити два броя кучета, порода кане корсо. За кучетата са показани всички ветеринарномедицински паспорти. По време на инспекцията кучетата не са проявявали признаци на експанзия към външни лица - проверяващите ".

Щом кучетата-убийци са регистрирани, нямало място за наказания

Д-р Пърлев е на същата позиция като пазача на къпалнята - отговорен бил стопанинът на убитото куче. Той напомня " член 177 от Закона за ветеринарномедицинската активност изисква всички кучета да се разхождат на мотив, а нападателните - с намордник ".

Всъщност предишното лято в Народното събрание се обсъждаха промени в Закона за ветеринарномедицинската активност и фактически имаше предложение да се вкара наложителен намордник за кучета над 5 кг. Между първо и второ четене този текст отпадна и измененията бяха признати на 6 февруари тази година без него.
По закон санкцията без мотив е 100 лв..

Ръководената от Пърлев конструкция записва всички произшествия с домашни кучета в София и би трябвало да постанова ред и наказания.

На въпроса за какво двете нападателни кане корсо са без мотив и намордник дава отговор: " Двете кане корсо са пуснати свободно, само че вътре в парцела. Пускат ги в събота и неделя и вечерно време - из цялата територия на комплекса. Те не излизат на открито. Проверили сме, двете кане корсо са регистрирани и нямаме законови учредения да глобяваме притежателя им. Тия животни са умъртвени в частен парцел ".

Казва, че е решил, че не са нападателни, тъй като при визитата му в къпалнята те били спокойни и не нападнали непознатите проверяващи. " Няма по какъв начин да се потвърди агресивността, тъй като няма методология в България, и няма определение за настъпателност ", твърди Пърлев. Той предлага законът за ветеринарномедицинската активност да се промени в тази посока - кои породи могат да се гледат у нас и кои - не.

" Породата кане корсо в някои страни е позволено да се отглежда единствено под необикновен надзор. Това изисква притежателите им да минават особено равнище на образование ", твърди още Пърлев.

Столичният инспекторат: Ние не дефинираме кои породи да се отглеждат

Веска Георгиева, дълготраен шеф на Столичния инспекторат също упорства, че в тази ситуация е отговорен стопанинът на убитото куче. " Единственият излаз е съблюдаване на разпоредбите, а те са - кучетата да се водят на мотив и на избраните за това места ", съобщи тя пред " Дневник ".

На въпроса, в случай че дете се промуши през оградата на къпалнята и кучетата го атакуван, кой ще е отговорен, вместо отговор Георгиева измести тематиката и даде образец с практиката в други страни. " Там в урбанизираните територии са неразрешени избрани породи кучета. В София не е по този начин. Ние като Столичен инспекторат нямаме пълномощия да дефинираме кои породи да отглеждат и кои - не ", изясни тя. И при предходни произшествия с убити кучета инспекторатът " давал оферти да се проучат кои породи кучета да се отглеждат, стъпвайки на европейския опит ", съобщи Георгиева.

Тя примоня, че Инспекторатът е реализатор на непознати нареждания. Той е конструкция с контролни функционалности и е на директно послушание на кмета на Столичната община.

Столичната община: Не вземаме решения за къпалнята

След като на 4 юни 2019г. домашно куче умира също от зъбите на двете кане корсо, дни по-късно в къпалнята са осъществени три инспекции от Столичния инспекторат , само че " не бяха открити кучета вътре в парцела, както и не бе сбъднат контакт с охранителите ". Така е записано в протокола от 8 юни, публикуван от Веска Георгиева.

Така излиза, че за виновните органи кучетата са невидими, а пазачите - неоткриваеми, за разлика от всички инцидентни очевидци или хора, които са били стряскани от животните през последните 2 години.


Следващия месец, на 24 юли е осъществена нова инспекция от инспектората и служител на реда от Първо РПУ. Издаден е констативен протокол с наставление " В период непрекъснат да се вземат ограничения кучетата да не основават заплаха за хора и други животни в осъществяване на член 172, т.2 от Закона за ветеринарномедицинската активност. "

То е изпратено на Николай Проданов, шеф и член на Съвета на шефовете на " Парк " Мария Луиза " АД, което е притежател на парцела. С 41% в сдружението взе участие и Столичната община, която през 2003 година апортира общинската къпалня в него.

" Столична община не е притежател на терена на къпалнята. Общинското комерсиално сдружение " Софийски парцели " е миноритарен акционер в сдружението " Парк Мария Луиза " АД, което има къпалнята. Като миноритарен акционер " Софийски парцели " не взе участие в Съвета на шефовете, както и във взимането на решения, касаещи ръководството на сдружението ", оповестиха от пресцентъра на общината във връзка случая с следващото убито куче.

" Чувал съм за тези животни в къпалнята " Мария Луиза ", идвали са сигнали при нас, само че не можем да предприемем нищо, тъй като имат притежатели. Ние се занимаваме единствено с безстопанствените кучета, а с тези - Столичният инспекторат ", сподели Веселин Асенов, шеф на общинското дружество " Екоравновесие ".

Герджиков: Престъпление е и големият пустеещ обект

" Този случай е следващият мотив да кажа, че в сърцето на Борисовата градина не би трябвало да съществува подобен голям пустеещ обект. Още повече, че тук става дума за публичен басейн и спортни уреди с над 80-годишна история. Това също е закононарушение и то против всички нас - жителите на София ", написа в понеделник Елен Герджиков.

Той споделя, че след всичко, което се случва към къпалнята " Мария Луиза " и откакто мажоритарният притежател повече от 14 години не намира " икономическа логичност " да я възвърне и очевидно желае да влага единствено, в случай че се позволи да строи (Общината е отказала няколко пъти) - може би СОС би трябвало да договаря за изкупуването на дяловете.

Според Герджиков би трябвало да се търси " обективна пазарна цена, която отразява действителните функционалности на парцела. Ако сходни договаряния се провалят, би следвало да се намерения за възмездно отчуждаване. Законът планува такава опция при доказване на социална изгода. Според мен публичната изгода от действието на къпалнята по предопределение е явна за всеки, в това число и за българския съд ".

Общественото разискване на подробния организационен проект на " Борисовата градина " мина, в него тематиката за къпалнята също беше коментирана с концепцията да се възвърне активността й без да се позволява ново строителство. В момента проектът се преглежда от разширения експертен съвет към основния проектант на София.

Стопанин: Убиха сетера ми предишното лято

" Аз се сещам най-малко за три случая. Преди няколко дни отново пострада куче там, само че казусът са го покрили. През лятото имаше липсващ домакински любим, откакто е влезнал в къпалнята. Убили са го тези две кучета. Преди това е имало и други произшествия ", описа Явор Гечев от " Четири лапи " пред " Дневник ".
 Мария Луиза басейн къпланя кучета
© Георги Кожухаров

Мария Луиза басейн къпланя кучета

Случаят със сетера от предишното лято е сходен - той се е промушил зад оградата през дупка в заграждението. " Дневник " се свърза със притежателя на убитото куче - Ивайло Филипов, който описа, че на 4 юни м. година бил на постоянна разходка с домашния си любим в парка. Всеки ден в продължение на няколко години той минавал заран и вечер с кучето си по алеята в Борисовата градина сред Обсерваторията и Маймунарника, а домашният любим в никакъв случай не се отдалечавал.

Една вечер обаче сетерът липсващ, а притежателите го търсили три дни поред. Той молил неведнъж и пазача на къпалнята да влязат, с цел да ревизират, само че им било отказано. На третия ден го забелязали мъртъв на метри отвътре на оградата и след нови молби били пуснати да приберат тялото на убитото животно.

Само общинарите настояват, че двете кучета не са нападателни

Собственици на кучета, които разхождат любимците си в централния софийски парк, незабавно реагирали след случая от юни 2019г. и подали сигнали до всички виновни институции. Последвал познатият писмен отговор, в който се твърдяло, че двете кучета в къпалнята " Мария Луиза " - майка и щерка, не са нападателни и рискови.

Редовните гости в парка обаче знаят, че двете кане корсо освен лаят по всяко преминаващо куче, само че и се спускат към оградата, в случай че някой я приближи. Собствениците се тормозят, че по-възрастното куче е по-агресивно, а по-малкото копира държанието на майка си и също е склонно на експанзия. Те описват и за случай с друго куче, което било с раздрано ухо, откакто се доближило прекомерно доста до оградата.

По мотив на мненията за породата, реакциите и на стопани на кучета, и на ветиранири, са че всичко зависи по какъв начин е възпитавано или тренирано животното и дават образци с доста добродушни и спокойни кане корсо.

След реакциите на виновните органи за убитото в неделя куче, наподобява че заплахата продължава.

Засега остава съвета, който Иво Прокопиев написа в статуса за случая: " Пазете си кучетата и децата. И себе си пазете...Най-добре избягвайте региона ".

Четете по-късно още една свидетелска история.
" Дневник " продължава работа по тематиката. Сигнали и информация може да изпращате на [email protected]
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР