Домашните любимци понякога могат да са твърде чувствителни към влиянието

...
Домашните любимци понякога могат да са твърде чувствителни към влиянието
Коментари Харесай

Стресът при кучето - причини и признаци

Домашните любимци от време на време могат да са прекомерно чувствителни към въздействието на околната среда. Твърде мощен тон, миризма, нежелано наличие на друго животно или дълготрайно неявяване на притежателя - всичко това може да стане повода за стрес у кучето. Продължителното излагане на стресови фактори може да предизвика развиването на съществени болести при домашните любимци.

Стресът при кучето

Ветеринарите настояват, че четириногите ни другари реагират на стресови обстановки с по този начин наречените „ помирителни сигнали “, които разрешават зародилото в тялото напрежение да се осъществя или посредством експанзия и тревога, или посредством цялостна незаинтересованост към всичко, което се случва в близост. Стресовото разстройство може да възникне при животно заради доста разнообразни фактори. Едни от главните аргументи за стрес при кучето:

- дребните породи са изключително податливи на стрес;

- мощни звуци: гръмотевици, фойерверки, пиратки;

- непознати хора или животни;

- медицински манипулации;

- кучето скучае или дългото неявяване на стопанина;

- внезапни промени в навиците на любимеца.

Едни от най-честите признаци на напрежението при кучето са:

 Стресирано куче Снимка: pixabay.com

- липса на сън;

- щедро слюноотделяне;

- предпочитание да се скрие на насаме място;

- загуба на вкус, като кучето не яде даже обичани кучешки лакомства.

В допълнение към горните признаците на напрежението, могат да зародят и други по-рядко срещани промени в държанието на питомеца ви, като:

- дерматологични проблеми: зачервяване, пърхот на кожата и други;

- тежкото и учестено дишане;

- кучето може да стартира внезапно да гризе разнообразни предмети;

- кучето трепери;

- отичане на корема на кучето;

- общо понижаване на имунитета.

В взаимозависимост от естеството на факторите, причиняващи стрес, могат да се разграничат две съществени форми:

- душевен (емоционален);

- физически.

 Кучешки стрес

И в случай че прочувствения стрес на кучето се дължи на някакви промени в навиците на любимеца или даже дългото неявяване на стопанина, то физическият стрес при домашните любимци постоянно се появява при съществуване на мощен болков синдром. За разлика от хората, кучетата не се тормозят от прочувствените аспекти на личното им заболяване, като идна неработоспособност, непълноценност, нарушение на обществения статус и други.

Това обаче не значи, че би трябвало да пренебрегвате това и да не предприемате нищо. Без значение, каква е повода за напрежението при кучето, това може да има съществени отрицателни последствия за здравето на кучето. На първо място, той доста намалява имунитета, като по този начин кучето е доста по-податливо на инфекциозни болести и рискът от развиване на тумори също се усилва.

Освен това при непрекъснато напрежение на нервната система кучето развива неврози и проблеми с държанието, като също по този начин се усилва доста риска от сърдечно-съдови и стомашно-чревни болести.

Както разбрахте, аргументите за напрежението могат да са много разнообразни. Във всеки един случай не трябва да игнорирате тези фактори, а да се опитате да разберете и да анализирате каква може да е повода за напрежението при кучето ви.

Имайки поради, че това не е болестно положение, надлежно в множеството случаи не се постанова лекуване. Достатъчно е просто да се разбере стресовия фактор и да се отстрани. Добре би било обаче да покажете животното на ветеринар, защото част от признаците на напрежението при кучето могат да се дължат на патологични промени.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР