Домашните котки в Австралия убиват близо 300 милиона местни животни

...
Домашните котки в Австралия убиват близо 300 милиона местни животни
Коментари Харесай

Домашните котки убиват към 300 милиона животни годишно в Австралия

Домашните котки в Австралия убиват близо 300 милиона локални животни всяка година, съобщи ДПА, базирайки се на проучване, оповестено в сп. "Уайлдлайф рисърч ".

Според данните от финансираното от държавното управление изследване годишно на квадратен километър умират към 8000 животни.

Близо 2,7 милиона или 25 % от семействата в Австралия имат домашни котки, като към половината от тях имат повече от една. Така общият брой на домашните котки става 3,8 милиона, предава Българска телеграфна агенция.

Безсимптомни котки могат да заразят с ковид други котки

Изследването е първото по рода си, направено за да се реши въздействието на домашните котки върху австралийската дива природа.

Според изследването към 1,1 милиона от тях не напущат домовете си и не съставляват опасност за дивата природа. Останалите 2,7 милиона, или 71 % от всички домашни котки, имат опция да бродят и ловуват на открито. Всяка от тях убива годишно 110 локални животни - 40 влечуги, 38 птици и 32 бозайника. Това значи, че домашните котки убиват групово 297 милиона локални животни всяка година.

Въздействието е най-осезаемо в градовете, където на квадратен километър бродят сред 40 и 70 котки. Общият брой на жертвите им върху посочената повърхност е 8100.

Изследователите означават, че има редица документирани случаи една-единствена домашна котка да е виновна за намаляването на типовете в даден регион.

Домашните котки са виновници за намаляването на популациите на типове като летяща катерица дребосък в югоизточните елементи на щата Нов Южен Уелс, на влечуги от семейство Сцинкови в покрайнините на Пърт, на тип безкраки гущери в Канбера.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР