Домашните котки по света са около 500 милиона. Но какъв

...
Домашните котки по света са около 500 милиона. Но какъв
Коментари Харесай

Как котките се превърнаха в домашни любимци?

Домашните котки по света са към 500 милиона. Но какъв е произходът им и по какъв начин са се трансформирали в домашни любимци? Учени са намерили отговор на този въпрос, оповестиха Асошиейтед прес и Франс прес.

Оказва се, че в действителност домашната котка не произлиза от европейските диви котки Felis silvestris silvestris, а от техни посестрими, които се срещат в Близкия изток.
" Всички домашни котки са наследници на дива порода котки от Близкия изток, известна като Felis silvestris lybica ", съобщи съавторката на проучването Ева-Мария Гайгъл от Френския център за научни проучвания и института " Жак Моно " в Париж.
 
 В Германия и Швейцария премахването на ноктите на котките е неразрешено със закон. Thinkstock/Getty Images
Разбиха един от най-популярните легенди за котките

За да открие прародителя на всички домашни писани, интернационален екип от учени се захванал с широкомащабно генетично проучване на над 200 антични екземпляра. Била изследвана ДНК на 9000 години от 209 антични котки от Европа, Африка и Азия, в това число от древноегипетски мумифицирани котки. " Въпросната ДНК разкрива какво се е случило в предишното ", означи изследователката. Били изследвани също 28 модерни неопитомени котки от България и Източна Африка.

Вижте за какво котките по през целия ден се занимават с тоалета си

Учените са на мнение, че доближаването сред дивата котка и индивида е станало при зараждането на земеделието преди 10 000 години, когато ловци и събирачи на плодове почнали да водят установен метод на живот. Котките се доближили до новоизграждащите се селища, с цел да се хранят с гризачи, които били привлечени там от складовете със зърнени храни, създавани от хората. Човекът бил удовлетворен, че по този метод можел да се отърве от породените от гризачите вреди, свързани с понижаване на реколтата и поява на заболявания. Така се зародила връзката човек-котка.

Откриха на какво се дължи черно-белият цвят при котките

Според учените, котките след това колонизирали чрез две талази планетата.
 
 котка Thinkstock/Getty Images
" Котките от Близкия изток за пръв път се популяризирали, когато първите земеделци почнали да мигрират към Европа към 4400 година прочие Христа - разясни Гайгъл. - След това през 5-и век прочие Христа античните египтяни били обзети от въодушевление по котките, като ги обезсмъртили в статуи, фрески и даже ги мумифицирали. Това въодушевление по-късно обзело Древния Рим и Древна Гърция. Известно е, че на борда на древноримски военни кораби е имало котки, които трябвало да водят битка с унищожаващите питателните ресурси гризачи. "

Специалисти поучават да не се режат ноктите на котките

Резултатите от проучването са оповестени в Nature Ecology & Evolution.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР