Домашните животни са носители на коронавируси, но не и на

...
Домашните животни са носители на коронавируси, но не и на
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Домашните любимци не са преносители на COVID-19


Домашните животни са носители на коронавируси, само че не и на SARS-CoV-2. Собствениците на домашни любимци да не престават да ги гледат обикновено и да ги пазят, както пазят себе си. Всяка зараза е тестване на морала на обществото.

Това съобщи шефът на Националния център за заразни и паразитни заболявания и член на Националния действен щаб проф. Тодор Кантарджиев по време на постоянен брифин на ВМА.

„ Този вирус е открит в дихателната ситема на едно коте. Дали атакува дихателната система на животното или се популяризира там и котката заразява хората – няма такива данни. Не си пускайте или убивайте животните “, акцентира той.

Запитан по отношение на растящият брой на лабораториите у нас и тяхната надеждност, Кантарджиев изясни, че всички лаборатории работят по един стандарт и се сертифицират два пъти годишно.

Той акцентира, че в България има над 400 места, които вършат микробиологични и вирусологични проучвания.

За съпоставяне Кантарджиев даде Германия, където лабораториите са 140, само че те обезпечават PCR диагностика от няколко стотин хиляди излседвания на седмица.

У нас лаборатории, които правят PCR диагностика има на няколко места.

В София те са във Военномедицинска академия, Националната референтна лаборатория и едно частно заведение.

Предстои да бъдат открити лаборатории в „ Пирогов “, база „ Лозенец “ и към Столичната здравна ревизия.

Подобни лаборатории има в Стара Загора и Варна. В една от лечебните заведения в Плевен също ще има такава диагностика, изясни Кантарджиев.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР