Домашни любимци и роботи ще съжителстват с хората в бъдещия

...
Домашни любимци и роботи ще съжителстват с хората в бъдещия
Коментари Харесай

Това ни чака: хуманоидни домакини, AI домашни любимци…


Домашни любимци и роботи ще съжителстват с хората в бъдещия дом
(снимка: Samsung)

Хуманоидните роботи са главен детайл на множеството изложби от последните няколко години и, в случай че би трябвало да сме откровени, към този момент не впечатляват никого. Те са общителни и общителни домакини, могат да приказват, да упътват хората, да показват нови артикули.

Поради пандемията на ковид, ревюто CES 2021 се организира напълно виртуално. Там всяка година дефилират технологиите, които следва да се появят в всекидневието ни след не доста време. Е, тази година форумът ни показа редица впечатляващи роботи: хуманоидни домакини и роботи, оборудвани с UV-C за стерилизация, домашни любимци с изкуствен интелект и други сходни.

„ CES 2021 е друг, тъкмо както всички събития по време на тази пандемия, само че установихме, че популяризирането на интелигентните хуманоидни роботи и AI се случва безпроблемно ”, споделя Джон Рий, старши вицепрезидент и общоприет управител на UBTECH North Америка, представен от. Всички материали, изображения и видеоклипове са налични съвсем като на физически щанд. Е, несъмнено, прекарването не е същото за „ посетителите ”. Но нововъведенията са си нововъведения.

Придружители и санитари

Роботите-хуманоди към този момент добиват все по-реалистичен тип, изпълнявайки елементарни „ човешки ” задания. На CES 2021 имаше голям брой приложения за роботи-санитари, които могат да щъкат из лечебните заведения и да дезинфекцират пространствата. Най-често за задачата се употребява 360-градусова UV-C лампа за стерилизация на повърхностите. Техниката е използвана още за учебни заведения и детски градини, офиси, фитнес зали и вагони на влаковете и метрото. Подобни роботи са оборудвани с технологии като LiDAR, камери, датчици за придвижване и ултразвукови датчици.

Робот-санитар извършва ролята на 360-градусова UV-C лампа за стерилизация
(снимка: UBTECH)

„ Тази пандемия и евентуалната поява на други вируси отвън пандемията изместиха фокуса ни, с цел да помогнем с дезинфекцирането зони, които може да нямат добра вентилация, или да избегнем потреблението на мощни химикали – а и да спестим човешки неточности. Ние виждаме дезинфекциращите роботи като нужда за бизнеса и учебните заведения, с цел да могат да отворят порти още веднъж безвредно и да останат отворени за години напред ”, споделя Рий.

AI домашни любимци и STEM комплекти

Наред с роботите-санитари на CES имаше и други роботизирани представяния, фокусирани върху общуването, в това число домашни любимци с изкуствен интелект. Samsung показа редица ботове, в това число, които и двата са в развой на разработка.

Bot Handy е роботизирана ръка с неестествен разсъдък, която оказва помощ на хората
(снимка: Samsung)

Bot Handy популяризира многоцифрена роботизирана ръка и употребява неестествен разсъдък, с цел да подвига обекти с разнообразни форми. Потенциалните му отговорности включват нареждане на стаите и подбиране на съдове.

Bot Care пък е умислен да действа като „ роботизиран помощник и сателит ”. Той употребява неестествен разсъдък, с цел да схваща държанието на индивида и да припомня на притежателите си значими неща, които са от голяма важност в ежедневната им рутина.

Известен като „ AI робот домакински любим с прочувствени благоприятни условия ”, от Vanguard Industries взе премията „ Best of Innovation in robotics ” на CES 2021. Като употребява логаритъм и редица датчици под плюшеното си палто, ботът може „ да се учи и да пораства, като непрестанно употребява взаимоотношенията си с близките, с цел да дефинира модели на държание и да прави оценка заобикалящата го среда посредством датчиците си ”, съгласно описанието на наградения артикул.

MOFLIN може да се учи и пораства, като непрестанно взаимоотношенията с близките
(снимка: Vanguard Industries)

Косматият бот издава звуци, върти се в близост и е кадърен да избира „ от безконечен брой мобилни и звукови комбинации, с цел да отговори на хората и да изрази възприятията си ”. Очевидно MOFLIN и други сходни хай-тек „ създания ” ще станат част от нашето всекидневие в близкото бъдеще…
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР