Домашна мая, готова за 3 дни Домашната мая се приготвя

...
Домашна мая, готова за 3 дни Домашната мая се приготвя
Коментари Харесай

Домашна мая – ето как да си я направите за 3 дни

Домашна квас, подготвена за 3 дни

Домашната квас се подготвя доста елементарно. Хлябът и други печива, които вършиме с тази натурална квас резервират свежестта си по-дълго.

Обаче лишава малко повече време, към 3-4 дни, с цел да я извършите. Процедурата е елементарна, нещо като подготвяне на комбуча или кефир, да вземем за пример.

Ще ви трябват: стъклен буркан, фолио, топла вода, брашно и захар. Маята може да се направи от бяло брашно, брашно от лимец или друго пълнозърнесто брашно. Можете да употребявате пълнозърнеста, вместо бяла захар. Важно е да държите буркана на мрачно, при стайна температура, да оставите малко въздух да влиза вътре.

Необходими съставки:
100-150 мл вода
60 г брашно
1 супена лъжица захар

Първи ден
В 150 мл хладка вода прибавете 1 супена лъжица захар, разбъркайте, до момента в който се разтвори. Прехвърлете захарната вода в стъклен буркан. След това прибавете брашното тук и разбъркайте хубаво. Покрийте буркана с алуминиево фолио, само че го оставете леко отворен, с цел да влиза въздух. Оставете на мрачно при стайна температура до идващия ден.

 Домашна квас - ето по какъв начин да си я извършите за 3 дни

Втори ден
Подгответе нова доза от 100 мл вода и 60 г брашно. Захарта се прибавя единствено първия път, тъй че няма потребност да я добавяте още веднъж.

В сместа от предходния ден първо прибавете брашно, разбъркайте, по-късно прибавете вода. Внимавайте да няма бучки. Покрийте буркана с транспарантно фолио (отново отворен) и от горната страна с алуминиево фолио, след което покрийте с забрадка. Оставете на мрачно при стайна температура за идващия ден.

 Домашна квас - ето по какъв начин да си я извършите за 3 дни

Трети ден
Повторете цялата процедура от втория ден, разбъркайте добре, с цел да получите хомогенна примес без бучки и оставете буркана на стайна температура, на мрачно до идващия ден.

 Домашна квас - ето по какъв начин да си я извършите за 3 дни

Четвърти ден
Използвайте към 150 мл от тази квас на 700 грама брашно. След няколко пъти, ще можете сами да определите какъв брой квас ще ви е нужна.

Ако желаете да подхранвате домашната си квас и да я обновявате, за постоянна приложимост прибавете прясна вода и брашно още веднъж в буркана на четвъртия ден, както предходните дни.

Ако не планирате да я подхранвате всеки ден, можете да замразите тази приготвена квас за еднократна приложимост. Когато я размразите, използвайте я както нормално.

Също по този начин, тази размразена квас може да послужи за приемане на ново количество квас и всичко, което би трябвало да извършите, е да добавите малко вода и брашно и да повторите втория, третия и четвъртия ден.

Това, което сигурно може да се каже, е, че хлябът и печивата, приготвени с тази квас, са доста по-вкусни и устоят доста по-дълго.

Вижте още: Моментално прекъсване на кървенето с червен пипер

Единственият минус е, че тестото нараства по-бавно (не като с маята), тъй че е целесъобразно да се замеси вечер и да се пече заран.

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР