Домашен уред за прорастване на резници е измайсторил фермерът любител

...
Домашен уред за прорастване на резници е измайсторил фермерът любител
Коментари Харесай

Фермер изобрети уред за прорастване на резници

Домашен апарат за покълване на резници е измайсторил фермерът фен Венцислав Кърчев. Своето откритие той показва във Facebook групата " Стоте градинари, лозари и овощари ". 
Реших, че е извънредно време да си изработя един дребен домакински килчеватор (на български не знам по какъв начин се нарича), за покълване на резници и други сходни. След няколкочасов потребен труд измайсторих с подръчните средства нещо и остана единствено да се направи електрическата част, само че ми липсват нагревателите. 

Ето от какво се състои моят килчеватор: 

1. Стар стол, на който отрязах гърба и продупчих седалковата повърхност.
2. Към него по височина отрязах няколко плоскости от остарял дрешник, като на предната оставих отвор, колкото е малката врата, която дълго време събираше прахуляк на тавана.
3. От вътрешна страна с лепило С200 залепих твърда изолираност с дебелина един сантиметър, останала от изолацията на къщата.
4. На краката на стола на две височини пробих дупки, в които промуших дебела тел, с която подкрепям доматите, на която ще се държи долната съдинка и в която ще стоят резниците.
5. Съдинката на резниците е пластмасова с размери да пасне на мястото. На дъното съм сложил отрязано парче гумирана изолираност с дебелина към 8 мм, с цел да не стоят непосредствено на дъното.
6. В горната страна над малката врата сложих малко осветително тяло - светодиодно, от остарялата лека кола, работещо на 12 волта. Когато се покажат листенцата на пъпките, е добре да се осветяват леко, само че не доста мощно. След време може да се наложи промяна размера на лампата. 
7. По средата съм пробил дупки на страниците и съм вкарал дебела тел, с която съм разделил площта на 9 елементи, с цел да може резниците да не седят вкупом, а подредени.
8. Горната повърхност съм оставил по-широка, с цел да я употребявам като масичка - вино и мезета.

Крайният резултат: под долната съдинка би трябвало да има отопление към 100-150 вата за затопляне на водата, в която ще стоят резниците. Около 18-22 градуса.
Под горната повърхност (тавана на кутията) би трябвало да има горно отопление, с което ще се подгряват горните пъпки - към 27-28 гр. Ще има и малко вентилаторче на 12 в. от компютър, което ще размества въздуха в кутията.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР