Домакинствата в цяла Европа получават все по-високи сметки за енергията,

...
Домакинствата в цяла Европа получават все по-високи сметки за енергията,
Коментари Харесай

Защо цените на енергията в Европа продължават да растат?

Домакинствата в цяла Европа получават все по-високи сметки за силата, която са потребили, поради продължаващото повишаване на цените на електричеството, газа и петрола. Това от своя страна накара доста потребителски организации на Стария континент да предупредят, че най-тежко засегнатите в района са изправени пред енергийна беднотия, предава Ройтерс.

Какво предизвиква покачването на цените?

Енергийните компании купуват на едро газ и електричество, след което ги продават на потребителите. Както при всеки различен пазар и тук цените варират нагоре и надолу според от търсенето и предлагането. По принцип цените се повишават през зимата и спадат през лятото. Но през последните месеци цените се повишиха до рекордни стойности поради ниските равнища на запасите от газ в Европа, високите цени на нездравословните излъчвания в Европейски Съюз, намалелите доставки на полутечен газ с танкери поради по-силното търсене в Азия, по-ниските от естествените равнища на доставките от Русия, както и заради проблеми с инфраструктурата.

Междувременно търсенето се усили поради студеното време, а от началото на годината вероятността за налагане на наказания на Русия, най-големият снабдител на природен газ в Европа, нагнети страхове, че може да се стигне до спирания на доставките.
През предходната години референтните цени на газа за Европа в нидерландския хъб TTF скочиха с 330%, а немските и френските контракти за доставка на електрическа енергия се усилиха повече от два пъти.

Колко дълго може да продължи всичко това?

Отоплителният сезон в Европа продължава от октомври до март, само че цените на едро надали ще спаднат доста по-късно макар обещанията на доста от доставчиците на газ, сочат прогнозите. Много анализатори на газовите пазари чакат цените да останат високи през идващите две и повече години.

Новият газопровод " Северен поток 2 ", който се чака да получи сертификация от Германия по-късно тази година, може да реши частично казуса, само че пък Държавният департамент на Съединени американски щати заплаши, че планът няма да получи зелена светлина, в случай че Русия нападне Украйна.

Норвегия, вторият максимален снабдител на газ в Европа, употребява оптималния си потенциал и не може да запълни възможния спад на доставките от Русия, разгласи министър председателят на страната.

Катар, един от най-големите експортьори на природен газ в света, уточни, че няма да е в положение едностранно да задоволи европейските потребности, в случай че се стигне до дефицит при положение на спор сред Русия и Украйна.

Защо продажните цени порастват?

Много от доставчиците на енергоносители трансферират тежестта от по-високите цени на едро на крайните консуматори чрез цените си на дребно. Във Англия, да вземем за пример, при двойна сметка за гориво (електричество и газ), цената на едро може да възлиза на 40% от общата сума.

Доставчиците могат да купуват сила на пазара на едро в деня на доставката, ден напред или месеци и сезони напред, като по този начин могат да опитат да предвиждат по кое време цените ще бъдат по-ниски, както и какъв брой да купят, с цел да покрият потребностите на потребителите си. Ако доставчиците не купят в точния момент задоволително количество, може да им се наложи да купуват след това на по-високи цени според от придвижванията на пазара.

Може ли някой да се намеси?

Европейският съюз създава проекти при положение на проблеми с доставките на газ, като запасите и инфраструктурата на страните членки би трябвало да послужат като буфер. През октомври Европейската комисия начерта ограничения, които могат да бъдат подхванати от националните държавни управления и добави, че Брюксел ще потърси по-дългосрочни решения за справяне с ценовия потрес.

Правителствата оповестиха ограничения като субсидиране, отпадане на екологичните такси, понижаване на Данък добавена стойност или таван на цените. Англия, да вземем за пример, която разчита главно на газ за отопление наложи таван на цените през 2019 година, само че енергийният регулатор през април ще вдигне този таван с цели 54 %. В отговор държавното управление разгласи ограничения в поддръжка на семействата, в това число и 200 лири отстъпка от сметките на всички от октомври, които могат да бъдат изплатени през идващите 5 години.

Какво могат да създадат потребителите?

Заради дерегулирания пазар, Англия е имала релативно богат избор от снабдители на сила, само че високите цени на едро доведоха до банкрута на повече от 25 от тях. Потребителите нормално биват насърчавани да сменят снабдители или да минат на по-евтина цена. Но потребителските организации във Англия в този момент споделят, че общоприетите променливи цени, подлежащи на таван на цените, са измежду най-евтините налични.

Регулаторите като английската " Офджем " (Ofgem) приканват потребителите да се свържат с доставчика си на сила, в случай че изпитват усложнения с заплащането на сметките си. Препоръчват се и ограничения като възстановяване на изолацията, енергийно дейно осветяване и " умни " измервателни уреди, само че това може да изисква спомагателни разноски.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР