Домакинствата са огромни консуматори и с това - производители на

...
Домакинствата са огромни консуматори и с това - производители на
Коментари Харесай

Как да намалим боклука - съвети от кухнята

Домакинствата са големи потребители и с това - производители на доста отпадък. Опаковките, найлонът, пластмасата са единствено част, само че от друга - голямо разхищаване на храна, в която сме вложили средства. Разумното водене на семейството, съчетано с практични хрумвания и неизменност в използването им, с цел да се трансфорат в табиет за нас и ентусиазъм за други, са в положение да трансформират нещата.

Ето някои еко хрумвания по какъв начин да понижим боклука в семейството от нас:

Носете си храна от у дома, вместо да купувате опакована от " топли " точки или витрини. За наслада, виждаме, че от ден на ден работещи и учещи хора си носят в кутии обяд, а като родители - в учебно заведение е най-хубавото място да въведем този потребен табиет за децата си. Така може да си носите колкото храна смятате, че ще изядете, а не колкото ще ви продадат в магазина.

Замазявайте остатъците. Ако някое ястие ви е омръзнало, само че още става за ястие, постоянно може да го замразите за някой ден, когато няма да ви се готви. По същата логичност може да замразявате останки от зеленчуци и плодове за крем супи, сокове, смутита, както и да си вършиме заготовки за бульони от елементи на зеленчуците, които няма да ползвате за готвене.

Купувайте " грозните " плодове и зеленчуци, както и последния банан, дребните чепки грозде и така нататък Много от деформираните, само че годни за консумация, пресни плодове и зеленчуци остават последни, скапват се и биват изхвърлени. Стига да са годни, петънца, несъвършена форма или цвят не би следвало да въздействат на усета и потребните свойства. Същото важи и за последния банан от чепката, който никой не взима.



Купувайте насипни храни. Опаковките на другите храни са сериозен отпадък. Винаги, когато можете, купувайте насипни първични материали и артикули. В магазините, в бакалиите продават насипно бобови, чай, сушени плодове, маслини и така нататък Когато можете, може да ползвате и опаковка от у дома. С една закупена по някаква причина найлонова торбичка може да се пазари неведнъж.

Опитвайте да употребявате до край даден артикул. Хлабът става на крутони и брускети, козунакът - на лесна пита. С части плодове може да вършиме сладолед или да разбиете с кисело мляко. Ако обезкостявате месо, ползвайте кокалите за бульон. Може да замразявате във форми за лед мляко за кафето и още, и още.

Инвестирайте в съдове за предпазване, които са трайни и от добър материал. Стъклото, стоманата са по-добър вид от пластмасата. Да, цените имат разлики, само че дълготрайно устойчивите съдове са по-доброто решение.

Ползвайте пазарска торба. Дори огромните вериги се преценяват с тази наклонност и оферират брандирани торби от плат. За да не утежнявате в допълнение околната среда, една или две торбички за домакинство са изцяло задоволителни. Не се изкушавайте от дизайн и марка, с цел да купувате нови и нови, защото и тяхното произвеждане коства запаси.

Купувайте месо и мляко също " насипно " - от месарница или млекарница. С всяка талерка месо или месни артикули се основава огромно количество отпадък. Купуването от доверена месарница подкрепя локалното произвеждане с изключение на всичко друго. Ако в млекарницата има процедура с амбалаж, още по-добре. Хлябът, платен от пекарна, също не се нуждае от специфична опаковка.

Когато може, купувайте артикули с амбалаж. За страдание, тази процедура, която имаше своите обичаи в България, през днешния ден не е доста публикувана. Но бирата към момента може да се купува с амбалаж. В някои заведения към този момент може клиентите да си носят своя чаша за кафе, да вземем за пример.

Отглеждайте своя дребна годишна продукция от домати чери, лук, подправки и билки. Да, може би няма да са възхитителни на усет и тип, само че най-малко ще знаете, че са си ваши и не е коствало производството им доста на околната среда.

Изхвърляйте разделно своя отпадък, колкото се може - повече. Реално този отпадък се рециклира, а даже нещо да не ви подхожда в системата, ползата и присъединяване единствено демонстрира, че колкото и да е несъвършена, има смисъл тя да се усъвършенства, щом в нея има интерес.

Компостирайте. Ако имате градинка или цветя, може да ползвате останки от храната си за наторяването им. Това е натурален цикъл от природата, който има място в модерните семейства.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР