Домакинствата, които се отопляват на природен газ ще получат помощи

...
Домакинствата, които се отопляват на природен газ ще получат помощи
Коментари Харесай

Помощите за домакинствата на газ - за декември 26,77 лв. за мегаватчас, за януари - 42,33 лв.

Домакинствата, които се отопляват на природен газ ще получат помощи за сметките си за декември от 26,77 лева за мегаватчас, а за януари - 42,33 лв.. Това заяви министърът на енергетиката Александър Николов на брифинг във ведомството. Те ще бъдат обезщетени поради скъпия газ, когато пристигна известието от Брюксел, която още не е подадена.

Общо сумата за обезщетения на топлофикациите, върху чиято цена има мораториум и на битовите консуматори на газ ще е към 140 млн. лева Кабинетът отдели за клиентите на природния газ общо 200 млн. лева

Министерството е пресметнало, че в случай че " Булгаргаз " е изграел ролята си на публичен снабдител, който търси най-ниските цени, а КЕВР управлява, то повишаването на газа от 1 януари щяло да бъде не 30%, а едвам 5,15 на 100, а цената би трябвало да бъде не 133,41 лева за мегаватчас, а 107,60 лв..

Пред " " изпълнителният шеф на " Булгаргаз " Николай Павлов изрично е заявявал, че на дневна база за контролирания пазар първо са взема азерски газ, по-късно газ от хранилището в Чирен, защото цената му е " лятна ", т.е. - по-ниска, и се добавя с съветски газ, който сега е по-скъп. Ако останат свободни количества от съветския газ - той се търгувал на борсата. Министърът се съгласи с тази скица, само че съобщи, че не са го правели.

Тъй като данните за газа за комерсиална загадка, медиите единствено могат да осведомят за мненията на другите страни, без да имат опция да ревизират казаното. Николов разгласи и помощите за бизнеса поради скъпия ток и сподели, че таванът е 250 лв. на мегаватчас. На механизма за отплата вестникът към този момент писа.

Той обърна внимание и на голямата разлика в цените на тока в другите часови зони, както и пред делничните дни и събота и неделя. Затова работели да обяснят и на дребния бизнес механиката на работа на свободния пазар и в случай че имало алтернатива - можело да работят в събота и недела, а и през нощните часове, когато токът е на ниска цена.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР