Домакинът на световното първенство Русия спечели втора победа от началото

...
Домакинът на световното първенство Русия спечели втора победа от началото
Коментари Харесай

Русия се устреми към осминафиналите след убедителен успех над Египет

Домакинът на международното състезание Русия завоюва втора победа от началото на шампионата, налагайки се с 3:1 над Египет. Сборная пречупи въодушевеният африкански отбор в границите на 13 минути при започване на второто полувреме, когато означи и трите си попадения.

Фатхи си вкара автогол секунди след подновяването на играта, а другите два гола бяха дело на Денис Черишев и Артьом Дзюба, които както и против Саудитска Арабия, бяха с основна роля.

Дошлият с огромни очаквания за положително показване египетски отбор остава с шансове да продължи единствено на доктрина след втора поредна загуба. " Фараоните " би трябвало да чакат помощ от Саудитска Арабия и въртележка в посления кръг. Освен това Египет остава без победа на международни финали.

Селекционерът Станислав Черчесов направи две промени в състава спрямо единайсетте, които започнаха против Саудитска Арабия. Денис Черишев размени контузения Алан Дзагоев, до момента в който Артьом Дзюба беше предпочетен да води офанзивата вместо Фьодор Смолов.

Най-значимата смяна в отбора на Египет беше появяването на огромната звезда Мохамед Салах на мястото на Амр Уахда.

Подкрепяни от близо 65 хиляди души на стадион " Крестовский ", руснаците започнаха със самочувствие и в първите 15 минути диктуваха протичащото се на терена. Александър Головин, Роман Зобнин и Юрий Газинский съумяха да завоюват борбата в средата на терена и това даде преимущество на Русия.

Въпреки по-доброто начало играта на съветския отбор се свеждаше единствено до центриране на топката към Дзюба. Нападателят обаче беше доста добре защитаван от централните бранители Хегази и Габр.

Единствените моменти, в които Русия заплаши вратата на Ел Шенауи бяха след статични положения. При едно от тях ветеранът Сергей Игнашевич стреля с глава, само че стражът на Египет се оправи.

След 25-ата минута Египет изравни играта и стартира да играе с по-голямо самочувствие, само че Салах остана изолиран и играеше прекомерно малко с топката. Все отново всеки допир на звездата на Египет с топката се случваше нещо забавно. Няколко пъти Салах съумя да сътвори рискове, дружно с Мохсен и Трезеге.

В 40-ата минута пред Салах се откри най-хубавата опция, когато нападателят се завъртя бързо към оста си и стреля с левия крайник, само че топката мина настрана от задачата.

На почивката нито един от треньорите не предприе смяна, само че след 15-минутната пауза Русия стартира по-добре. По-малко от две минути бяха нужни на съветските играчи, с цел да поведат в резултата, което стана с огромна помощ на Египет.

След слаб изстрел на Головин, капитанът на египтяните Фатхи опита да избие топката, която отиваше към Дзюба, само че вместо това я прати неспасяемо в личната си врата.

 Автоголът на Фатхи, с който Русия откри.
© Reuters

Автоголът на Фатхи, с който Русия откри.

Автоголът на Египет стана петият от началото на шампионата, като по този метод Русия 2018 е единствено на един от абсолютния връх на международни шампионати подложен във Франция през 1998 година (6).

Попадението на Русия даде още по-голямо самочувствие на играчите в алено и те нямаха никакви проблеми да управляват дуела. Играчите на Станислав Черчесов получиха и повече празни пространства, които използваха доста ловко в половината на египтяните.

В рамките единствено на три минути Русия нанесе съдбоносен удар върху упоритостите на Египет с нови два гола. В 59-ата минута Черишев удвои преднината на домакините, откакто получи доста прекрасен пас от Марио Фернандес, върнал топката към точката на дузпата и с компактен шут по тревата се разписа.

 Черишев затвърди положителната си форма с нов гол.
© Reuters

Черишев затвърди положителната си форма с нов гол.

Третият гол за Русия беше дело на Дзюба, който вкара във втори следващ мач. Централният нападател получи пас от Иля Кутепов от половината на руснаците, пребори се с Хегази във въздуха и невъзмутимо приключи – 3:0.

Попадението на Дзюба изравни връх на Италия от 1934 година за осем гола на страната хазаин на международното след първите два мача. От тогава (84 г.) домакинът в никакъв случай не е вкарвал толкоз в първите си две срещи.

 Прекрасното осъществяване на Дзюба.
© Reuters

Прекрасното осъществяване на Дзюба.

Също по този начин съветският отбор означи повече попадения, в сравнение с в последните си две участия на международно (2002 и 2014) общо, когато имаше шест гола.

Едва откакто губеха с 0:3 египетските футболисти още веднъж се сетиха да атакуват към вратата на Русия. Мохамед Салах поведе своя тим и в 73-ата минута съумя да завоюва дузпа.

Салах беше арестуван от Головин на границата на наказателното поле, само че халфът на Русия не го пусна и на влизане в пеналта. Първоначално реферът Енрике Касерес отсъди нарушаване на границата на наказателното поле, само че след това получи информация от видео асистентите и поправя решението си на дузпа.

Това беше десетото решение от началото на международното, което се взима благодарение на системата VAR.

 Русия се устреми към осминафиналите след безапелационен триумф над Египет
© Reuters

Салах застана зад топката и с мощен удар с левия крайник понижи резултата, връщайки минималните очаквания на Египет. Нападателят стана и третият египтянин, който вкарва на международни финали след Абделрахман Фози (1934) и Магди Адеб Ел Гани (1990).

До края на мача Египет се хвърли в предни позиции, вероятно да търси втори гол и увеличение на интригата, само че остави много празни позиции в своята половина. Русия направи няколко опита да се възползва, само че стигна единствено до разбърквания пред Ел Шенауи.

В последния си мач в груповата фаза Русия ще спори за първото място с Уругвай, като дуелът е на 25 юни на " Космос сцена " в Самара. Египет пък се изправя против Саудитска Арабия. Преди това урусите и саудитите се срещат, като дуелът е в сряда в Ростов.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Световното по футбол (240)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР