Домакин на тази новаторска идея на режисьора и директор на

Домакин на тази новаторска идея на режисьора и директор на ...

Опера на върховете за трети път на Белоградчишките скали.Домакин на тази новаторска идея на режисьора и директор на културната институция - акад. Пламен Карталов, и този път ще бъде природният феномен Белоградчишки скали. Така, освен че остава верен на стила си с представянето на оперни спектакли на открито, акад. Карталов предлага на зрителите и още една емоция - да усетят магията на оперното изкуство сред красотата на българската природа.
Началото на тазгодишното издание ще бъде дадено днес, 13 юли, с постановката на балета "Корсар" от Адолф Адам, който ще се играе за първи път в подножието на природния феномен. До 29 юли публиката ще може да се наслади и на балетите "Дон Кихот" и "Жизел", както и на оперните шедьоври "Кармен" и "Тоска".
"Опера на върховете 2018" ще предложи на зрителите и най-новия проект на Софийската опера и режисьора акад. Пламен Карталов - мюзикъла "Мама миа" по музика на известната шведска поп група "АББА". Той се представя за първи път в България, а зрителите на Белоградчишките скали ще могат да го видят само дни след премиерата му в София на 18 юли.
На фестивала ще прозвучи за първи път и световноизвестният "Реквием" от Верди, който организаторите посвещават на 370-годишнината от основаването на Никополската епархия, на 330 години от избухването на Чипровското въстание и в памет на жертвите от въстанието в Северозападна България от 1850 г.
Гостите на третото издание на "Опера на върховете" ще могат да посетят и едно специално събитие - Пещерната импресия в три части "Вагнер Магура", история за богове, великани, джуджета и валкюри. Това е спектакъл в три части, в който в пещерата "Магура" артистите на Софийската опера ще пресъздадат чувствата и емоциите на музиката и героите на композитора Рихард Вагнер.
Организатори на фестивала са Софийската опера и балет, Министерството на културата и община Белоградчик.

 

Източник: duma.bg