Долната камара на руския парламент даде първоначално одобрение на законопроект,

...
Долната камара на руския парламент даде първоначално одобрение на законопроект,
Коментари Харесай

Руският парламент затяга закона за чуждестранните агенти

Долната камара на съветския парламент даде в началото утвърждение на законопроект, който в допълнение ще затегне законите на страната против " задграничните сътрудници " в миг, когато президентът Владимир Путин предизвести съветския народ да се пази от предатели, оповестиха Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Законопроектът, който беше признат с 346 гласа " за " и 17 " срещу " на първото от трите четения, гласи, че всяко лице, което получава финансова или друга поддръжка от чужбина, може да бъде оповестено за задграничен сътрудник.

Законодателният акт отразява климата на неприязън и съмнение към Запада, който се ускори, откакто Русия нахлу в Украйна на 24 февруари и върху страната се стовари вълна от западни наказания, показва Ройтерс.

В речта си пред Държавната дума съавторът на законопроекта Андрей Луговой упрекна разнообразни неназовани съветски обществени фигури, че са получили " особено образование " в Обединеното кралство, чиято цел били опитите Русия да бъде унищожена " от вътрешната страна ".

" Какви задания са им сложени? Какви документи подписват? Трябва да разгледаме това в детайли ", сподели Луговой.

Законопроектът вкарва и нова категория " лица, свързани с задграничен сътрудник ". По-рано Луговой съобщи, че в тази категория могат да бъдат включени родственици на задгранични сътрудници или други лица, които са им помогнали да правят активността си.

Терминът, който носи конотации на шпионаж от времето на Студената война, се употребява от Русия като неприятелски етикет за хора и организации, за които счита, че се занимават с политическа активност с задгранична поддръжка.

Затягането на закона идва съвсем 15 седмици след началото на войната на Русия в Украйна. През март Путин съобщи, че Западът се пробва да употребява " пета колона ", с цел да подкопае страната и съобщи, че руснаците " постоянно ще могат да разграничават същинските патриоти от мръсниците и предателите ", напомня Ройтерс.

По закон задграничните сътрудници са длъжни да отбелязват всяка обява, в това число в обществените медии, с дълга декларация за отговорност, да рапортуват постоянно за приходите и разноските си и да се подлагат на финансов одит.

Съгласно законопроекта съветският медиен регулатор Роскомнадзор ще има право да блокира уеб страници на задгранични сътрудници по искане на министерството на правораздаването без правосъдно решение.

" Естествено е, че тези организации, които вземат участие в съветските вътрешни работи за непознати пари, би трябвало да бъдат подложени на най-строг надзор. Точка. Имаме стотици, в случай че не и хиляди материали за такива организации ", сподели Адалби Шхагошев, народен представител от преобладаващата партия " Единна Русия ".

Първият съветски закон за задграничните сътрудници беше признат през 2012 година Оттогава той беше уголемен по този начин, че да включва и организации с нестопанска цел, медии и обособени съветски жители, в това число публицисти и деятели.

Понастоящем описът включва 166 физически и юридически лица.

Списъкът се употребява, с цел да бъдат взимани на прицел медии, в това число немската радиостанция " Дойче веле ", самостоятелният новинарски уебсайт " Медиазона " и телевизия " Дожд ".

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР