Долната камара на румънския парламент отхвърли в сряда законова поправка,

...
Долната камара на румънския парламент отхвърли в сряда законова поправка,
Коментари Харесай

Румънските депутати отхвърлиха декриминализирането на някои случаи на злоупотреба с власт

Долната камара на румънския парламент отхвърли в сряда законова корекция, която някои случаи на корист с власт, съобщи " Ройтерс ".

Румъния е една от най-корумпираните страни в Европейския съюз, съгласно " Трансперънси Интернешънъл ", а Брюксел държи нейната правосъдна система под специфичен мониторинг, откогато страната се причисли към Европейски Съюз през 2007 година Комисията предложи унищожаване на механизма за наблюдаване в края на предходната година.

Поправката вкарваше наредба, декриминализираща злоупотребата със служебно състояние, в случай че нанесените вреди са под 250 хиляди леи (50 481 евро).
Подобен ход, утвърден от ляво държавно управление с ексклузивен декрет преди шест години, провокира най-големите улични митинги в Румъния от три десетилетия, които не стихнаха, до момента в който указът не беше анулиран. Сенаторите обявиха, че финансовият предел за корист с власт е нужен, с цел да се приведе наказателният кодекс в сходство с решенията на конституционния съд. Съдът сподели, че злоупотребата със служебно състояние би трябвало да има най-малък предел, без да показва съответно равнище.

Но долната камара отстрани напълно оферти предел, оставяйки отворена опцията бъдещи случаи на корист с власт да бъдат оспорвани в конституционния съд.

Разследванията на прокурорите за битка с корупцията са разкрили спор на ползи, корист с власт, измами и възлагане на държавни поръчки в подмяна на подкупи измежду политически партии.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР