Долната камара на румънския парламент одобри проектозакон за покупка на

...
Долната камара на румънския парламент одобри проектозакон за покупка на
Коментари Харесай

Румънският парламент одобри покупката на пет изтребителя Ф-16

Долната камара на румънския парламент утвърди проектозакон за покупка на пет изтребителя Ф-16 в границите на стратегия за съоръжение на военновъздушните сили с многоцелеви самолети, оповестява в. " Гъндул ".

Изтребителите ще бъдат купени от Португалия, а спомагателният пакет съоръжение и услуги по поддръжката - от Съединените щати. Проектът беше утвърден с 256 гласа " за ", два гласа " срещу " и един въздържал се. Предстои законът да бъде изпратен на президента за обявяване, предава Българска телеграфна агенция.

Министърът на защитата Николае Чука изиска от премиера Лудовик Орбан на държавно съвещание преди две седмици да бъде включен в дневния ред планът за покупката на самолети Ф-16 в границите на програмата за многоцелеви изтребители.

Планът за покупката на пет самолета Ф-16 стойност над 100 милиона евро беше утвърден на съвещание на Върховния съвет за национална защита в края на ноември.

През 2013 година Румъния купи 12 употребявани многоцелеви изтребителя Ф-16 от Португалия, като първите самолети дойдоха в страната през 2016 година За закупените в началото изтребители, без пакета от спомагателни услуги и съоръжение от държавното управление на Съединени американски щати, Румъния заплати на Португалия към 180 милиона евро. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР