Долната камара на полския парламент (Сейма) прие в понеделник проекта

...
Долната камара на полския парламент (Сейма) прие в понеделник проекта
Коментари Харесай

В Полша искат да проведат президентските избори по пощата

 Долната камара на полския парламент (Сейма) одобри в понеделник плана за промени в Изборния кодекс, препоръчан от ръководещата партия " Право и правдивост “, който разрешава идващите президентски избори, планувани за 10 април, да се проведат отдалечено по пощата. Заседанието на Сейма беше излъчено на уеб страницата на камарата, предава ТАСС.

Авторите на плана обявиха, че гласуването по пощата е нужна мярка за отбрана на гласоподавателите по време на епидемията от новия ковид. Не единствено представители на опозицията се опълчиха, само че и политическият съюз " Порозумене “ (Съгласие), член на обединението с ПиС, на вицепремиера Ярослав Говин. Той от своя страна предложи да се отсрочи изборът за две години, да се промени Конституцията и да се разширят пълномощията на сегашния полски водач Анджей Дуда от актуалните пет до седем години.

Опозицията съобщи, че няма да поддържа тази самодейност. В понеделник следобяд ПиС не съумя да внесе плана си на Сейма, макар болшинството в Народното събрание - броят на последователите и съперниците на това решение беше еднакъв - 228. Към вечерта беше проведено ново гласоподаване, приключило в интерес на ПиС, с резултат 230 против 227 в 460 - локалния парламент. След това камарата незабавно стартира работа по самодейност на партията и я утвърди три часа по-късно.

Според наблюдаващите, ПиС е решила да внесе промени в изборния кодекс прекомерно късно. Дори и през днешния ден Сеймът да ги утвърди, Сенатът (горната камара на парламента) ще разполага с 30 дни, с цел да прегледа тези новости. Партията на Качински няма болшинство в Сената, затова, както се чака, горната камара ще употребява цялото време, отредено по закон. Сеймът ще може да утвърди промени, отхвърлени от Сената единствено при започване на май. Така ще остане по-малко от седмица за подготовка за отдалечено гласоподаване в страната с 30 милиона гласоподаватели.

В Полша броят на откритите случаи на коронавирусна зараза доближи 4 413, 107 души починаха, 162 се възвърнаха. За да се опълчват на разпространяването на зараза, полските управляващи вкараха епидемиологичен режим, затвориха границите за чужденци и изпратиха всички, влизащи в републиката, на 14-дневна карантина.

В страната са затворени всички просветителни, културни и спортни уреди, заведения за хранене, хотели, паркове и булеварди, търговски центрове, като се изключи хранителни магазини и аптеки. На жителите на републиката е неразрешено да напущат дома си без незабавни случаи и да се движат в групи от повече от двама души, като се изключи членове на едно и също семейство. Всички жители са длъжни да съблюдават обществена отдалеченост от 2 метра.

На 10 май в Полша би трябвало да се организира първият тур на президентските избори. Ако никой от претендентите не получи повече от 50% от гласовете, на 24 май ще се организира втори тур с присъединяване на двама претенденти, спечелили най-вече гласове. Поради пандемията от ковид, предизборната акция на процедура е замразена към този момент няколко седмици. Много политици и съгласно изследвания повече от 70% от жителите на Полша в такива условия считат за належащо да се отсрочи гласуването за по-късна дата.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР