Долната камара на полския парламент одобри снощи закон, предвиждащ на

...
Долната камара на полския парламент одобри снощи закон, предвиждащ на
Коментари Харесай

Полският Сейм одобри гласуването по пощата на президентските избори

Долната камара на полския парламент утвърди нощес закон, предусещащ на президентските избори на 10 май да се гласоподава по пощата, предадоха международни организации, представени от Българска телеграфна агенция.

Предстои законът да бъде гласуван от Сената на страната. В негова поддръжка гласоподаваха депутатите от ръководещата партия "Право и правдивост " (ПиС).

Новата мярка ще разреши произвеждането на национални избори макар пандемията, отбелязва ДПА. Освен това законът разрешава на ръководителя на Сейма (долната камара) да отсрочи президентските избори с една седмица, с цел да даде повече време за приготовление на процедурите за гласоподаване по пощата.

По-рано през вчерашния ден ПиС не съумя да внесе плана си за разглеждане от Сейма, тъй като броят на гласувалите "за " и "против " беше идентичен. На гласуването довечера обаче планът на ръководещата партия получи 230 гласа "за " против 227 "против ". След това долната камара стартира незабавно работа и три часа по-късно одобри проектозакона, отбелязва ТАСС.

Управляващата партия упорства изборите да се произведат в период макар увеличението на броя на умрелите от заболяването Ковид-19, причинявана от новия ковид. Критици упрекват ПиС, че рискува публичното здраве в опит да обезпечи втори мандат на своя претендент, настоящия президент Анджей Дуда, отбелязва Ройтерс.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР