Долната камара на парламента на Швейцария гласува късно във вторник

...
Долната камара на парламента на Швейцария гласува късно във вторник
Коментари Харесай

Швейцарският парламент отказа да одобри спасяването на банка "Креди суис"

Долната камара на Народното събрание на Швейцария гласоподава късно във вторник да отхвърли даване на държавни финансови гаранции на изпадналата в усложнение банка " Креди суис ", заяви " Ройтерс ".

102-ма парламентаристи гласоподаваха срещу отпущането на избавителния пакет от 109 милиарда швейцарски франка (120.5 милиарда долара). По-рано във вторник горната камара утвърди държавните гаранции. Това значи, че ще е належащо ново гласоподаване в сряда от двете камари на Народното събрание.

Гласовете обаче са значително алегорични, защото страната към този момент е поела ангажимент към кредиторите и законодателите не могат да анулират това решение, показва " Ройтерс ".

Депутатите бяха призовани за рядка изключителна сесия, с цел да обсъдят бързото избавяне на " Креди суис " и отворената чекова брошура на швейцарското държавно управление в отговор на колапса, за който мнозина в страната упрекнаха висшето управление.

През март " Креди суис " беше погълната от основания в Цюрих съперник Ю Би Европейски Съюз (UBS) за 3 милиарда швейцарски франка и подкрепена с повече от 250 милиарда швейцарски франка гаранции. Помощта провокира необятна рецензия в Швейцария.
 Съединени американски щати се намесиха за избавяне на банката SVB и усмиряване на финансовата система Съединени американски щати се намесиха за избавяне на банката SVB и усмиряване на финансовата система
Докато по-рано денем 29 депутати от 46-членната горна камара на Държавния съвет на Швейцария утвърдиха мярката, по-късно тя беше отхвърлена със 102 от 200-членния Национален съвет, които гласоподаваха срещу нея.

В навечерието на сливането предишния месец швейцарският закон за изключителни обстановки беше употребен, тъй че подгрупа от шестима членове на Народното събрание утвърди финансовия ангажимент от името на законодателния орган, предизвиквайки гнева на останалите депутати, на които беше отнета опцията да се произнесат.

Финансовият министър на Швейцария се обърна към Държавния съвет преди гласуването и признавайки основанията на депутатите да са ядосани.

" Чух яд, чух отчаяние, чух и малко беззащитност ", сподели Карин Келър-Сътър, добавяйки, че сливането сред историческите противници " Креди суис " и Ю Би Ес не е брак по насила, а по избор.

Анкета измежду швейцарски икономисти сподели, че съвсем половината считат, че поглъщането на " Креди суис " не е най-хубавото решение и че сагата е уязвила репутацията на Швейцария. Мнозинството швейцарци също не утвърждават спасяването на банката.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР