Долната камара на парламента на Русия прие закон, който позволява

...
Долната камара на парламента на Русия прие закон, който позволява
Коментари Харесай

Русия приема закон, определящ журналисти като чуждестранни агенти

Долната камара на Народното събрание на Русия одобри закон, който разрешава обособени публицисти да бъдат определяни като задгранични сътрудници, оповестява " Ройтерс ".

Русия одобри закон за задгранични сътрудници през 2012 година, който даде на управляващите пълномощия да дефинират неправителствени организации и групи за правата на индивида като задгранични сътрудници.

Законът утвърден през днешния ден, който в този момент отива в горната камара, а по-късно президентът Владимир Путин би трябвало да го утвърди, уголемява пълномощията, с цел да обхване и обособени лица.

Ако Путин подпише закона, всички материали, оповестени от физическо лице, което получава пари от чужбина, ще бъде определяни като публикувани от непознат сътрудник. Също по този начин, всяко физическо лице, което популяризира непознати медии, може да бъде несъмнено като непознат сътрудник.

Базираната в Ню Йорк Human Rights Watch разяснява, че проектозаконът е " стъпка за ограничение на свободните и самостоятелни медии " в Русия, което ще засегне публицистите и блогърите.

Харлем Дезир, отговарящ за свободата на медиите в Организацията за сигурност и съдействие в Европа ОССЕ, прикани съветските депутати да се откажат от закона. " Това може да има доста отрицателно влияние върху публицистите, както и върху блогъри, специалисти или други лица, публикуващи информация, изключително онлайн ".

Законът за задграничните сътрудници от 2012 година изисква групите, обхванати от законодателството, да показват постоянни доклади за тяхното финансиране, цели, разноски и кои са техните ръководители.

Тогава той бе подложен на критика от западните държавни управления, които обявиха, че Москва се пробва да се изолира от вълната известни демонстрации в Източна Европа и Близкия изток.

Москва съобщи, че е належащо да се бори против групи на гражданското общество, употребявани от западните държавни управления като пълномощници. През октомври антикорупционнoто съдружие на опозиционера Алексей Навални бе оповестено за задграничен сътрудник от Министерството на правораздаването, поради задгранично финансиране.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР