Долна челюст с големи зъби, открита в пещера на 3300

...
Долна челюст с големи зъби, открита в пещера на 3300
Коментари Харесай

Изследваха останки на древен човешки вид в Хималаите

Долна челюст с огромни зъби, открита в пещера на 3300 м надморска височина, свидетелства, че Денисовският човек е живял на Тибетското плато преди 160 000 години, съобщи Агенция Франс Прес. Откритието е изненадващо за учените.

Изследването на фосила демонстрира, че денисовци - липсващ тип, разпознат през 2010 година въз основа на ДНК разбор на костица от пръст, открита в Денисовската пещера в Алтайския край в Русия, са живели освен в Южен Сибир, само че и в Китай. Тези далечни братовчеди на индивида са се приспособили към живот на огромна надморска височина надалеч преди появяването на модерни хора в региона.

Този път заключенията не са въз основа на ДНК разбор, а в резултат на добиване на протеини от кътник в челюстта. За задачата е употребена нова технология, създадена от екипа на Жан-Жак Юблен от института " Макс Планк " по еволюционна антропология в Лайпциг.

Откритието е значимо, тъй като до момента палеоантрополозите разполагаха само с костици от Денисовската пещера и това не позволяваше да се научат повече неща за типа. Известно е също, че следи от ДНК от денисовци са открити в днешни популации хора в Азия, по-специално в Тибет и регионите в близост. Коренното население на Австралия и Меланезия е съхранило най-вече следи от ДНК от денисовци.

" Трябва да е имало денисовци отвън рамките на Алтай, евентуално в огромна част от континентална Азия, с цел да може тръгналите да колонизират Австралия представители на Хомо сапиенс да ги срещнат ", означи палеоантропологът Юблен.

Фосилизираната долна челюст е открита в пещера в китайската провинция Гансу. Резултатите от проучването са оповестени в сп. " Нейчър ".
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР