Долината на падналите в района на Мадрид изглежда доста спокойно

...
Долината на падналите в района на Мадрид изглежда доста спокойно
Коментари Харесай

Препогребването на Франко - политическо бойно поле преди изборите в Испания

Долината на падналите в региона на Мадрид наподобява много умерено място в този безоблачен пролетен ден, само че с наближаването на парламентарните избори фактът, че там е заровен Франсиско Франко, я трансформира в политическо полесражение.

Отиващото си социалистическо държавно управление одобри законодателство за ексхумиране на тленните остатъци на някогашния испански деспот и превръщането на мястото в мемориал на жертвите на ожесточената революция от 1936-1939 година, белязала началото на фашисткия му режим. Новата испанска политическа мощ " Вокс ", която след изборите на 28 април ще се трансформира в първата крайнодясна партия, влезнала в Народното събрание от 70-те години, обаче се опълчи че на това решение.

44 години след гибелта на Франко наследството му продължава да поражда надълбоко разделяне в испанското общество. То се трансформира и в детайл на предизборната акция на " Вокс ", която се пробва да притегли на своя страна електората на обичайна дясноцентристка Народна партия. Така тя още повече ще усложни идните избори в Испания, които се обрисуват като едни от най-непредсказуемите и оспорваните от десетилетия.

" Казах си, единствено през натрупа ми ", съобщи за ексхумирането Пилар Гутиерес, чийто татко е бил министър по времето на Франко. Гутиерес е ръководител на организация, която се бори останките на Франко да не бъдат местени, и не се колебае за кого ще гласоподава. " Вокс " е единствената партия, която може да спре това (ексхумирането). Те имат правила. Традиционните партии нямат правила ", сподели тя, говорейки в мавзолея, вграден в скалите на осеяната с иглолистни дървета котловина, над която се извисява висок 152 метра кръст.

Режимът на Франко е умъртвил и вкарал в пандиза десетки хиляди души, с цел да се пребори с инакомислието, а близо 500 хиляди бойци и цивилни са починали във войната сред неговите сили и левите републиканци.

 Пилар Гутиерес
© Reuters

Пилар Гутиерес

От противоположната страна на политическото разделяне е Франсиско Мендиета, ексхумирал своя дядо Тимотео от всеобщ гроб от времето на Франко през 2017 година, с цел да го погребе, както се поставя. " Няма причина той (Франко) да се намира там (в Долината на падналите). Той е бил деспот, подписвал смъртни присъди. За една народна власт това не е задоволително. Франко в никакъв случай не е проявявал благосклонност, тъй че, в случай че ексхумирането му разстройва някои хора, значи те заслужават ", сподели Мендиета.

Въпреки че се концентрира най-вече върху въпроси на вътрешната политика, " Вокс ", сходно на аналогичните й партии в прилежащите страни, се възползва от публичната реакция против имиграцията, трансформирала се последователно в тематика на европейската политика. Данните от оповестено във вторник огромно социологическо изследване сочат, че на изборите на 28 април " Вокс " ще завоюва към 37 места в Народното събрание.

Според същото изследване социалистическата партия и нейните крайнолеви съдружници от " Подемос " могат да завоюват болшинство. Това обаче е идеалният сюжет, защото са вероятни и още няколко леви или десни обединения.

Влияние върху левия електорат

Социалистите също използваха Франко, с цел да повлияят на електората си. Те насрочиха дата за ексхумирането му след оповестяването на предварителните парламентарни избори, а вицепремиерът Кармен Калво съобщи, че в Долината на падналите ще останат " единствено останките на хора, починали вследствие на испанската революция ".

Потомците на Франко също се опълчиха на утвърденото през септември от Народното събрание ексхумиране, само че държавното управление съобщи, че ексхумацията ще се състои на 10 юни, в случай че Върховният съд не я блокира. Народната партия и центристите от " Сиудаданос " се въздържаха от гласуването в Народното събрание с аргумента, че ексхумацията не е неотложен въпрос.

Поне пред обществеността водачът на " Вокс " Сантяго Абаскал към момента показва убеденост, че Франко няма да бъде ексхумиран. " Уверен съм, че това няма да стане. Това е единствено агитация на държавното управление ", съобщи той. " Вокс " твърди, че не поддържа политиката на Франко, макар че измежду претендентите й за изборите има четирима някогашни генерали, двама от които подписаха предходната година петиция в поддръжка на Франко.

Според Антонио Баросо, изпълнителен шеф на консултантската къща по политически въпроси " Тенео ", въпреки мнението на " Вокс " по значимите за испанската " просвета " въпроси като Франко и сепаратизма (на който " Вокс " се противопоставя) да е ясно, малко се знае за позицията на партията по по-общите политически въпроси. " Няма по какъв начин да знаем " каква поддръжка ще завоюва " Вокс " на изборите. " Единственото, което знаем, е, че крайнодесните гласоподаватели се двоумят повече, а " Вокс " са нов детайл, " със мощна пробивна мощ ", сподели Баросо. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР