Dolce&Gabbana са изключителни ценители на италианската култура, изкуство и традиции

...
Dolce&Gabbana са изключителни ценители на италианската култура, изкуство и традиции
Коментари Харесай

Италианските мадонари

Dolce&Gabbana са изключителни ценители на италианската просвета, изкуство и обичаи и постоянно намират метод да изненадат публиката с нещо прелестно и изобретателно. Този път пред някои от бутиците им, и то освен в Италия, могат да се видят творбите на италиански мадонари, с което те още веднъж насочват вниманието на света към страната, в която животът е изкуство. Тази акция ни въодушеви да ви разкажем повече за уличните актьори, наречени мадонари.

Италианските мадонари са улични художници, които рисуват с тебешир по улиците на Bella Italia. Можете да ги видите най-много през лятото, когато се разхождате пред някое дуомо, или отпивате от аперитива си на някоя дребна пиаца. Техните забележителни картини и репродукции впечатляват с детайлa, финото осъществяване, живите цветове, a в последните години на мода са и триизмерните картини, като не е изключено да видите някой, който уверено се готви да потопи ръка в фиктивен шадраван...



Историята на тази форма на художествено изкуство стартира през XVI век. Много от мадонарите били пътуващи актьори и работили по строящи се обекти в разцвета на Ренесанса. Тяхната задача била да пресъздават строителните планове за публиката, рисувайки гравюри и даже цели фасади. Така хората можели по-лесно да си показват по какъв начин тъкмо ще наподобява планът в приключен тип.

Разбира се, това била краткотрайна работа и художниците имали потребност от спомагателен източник на приходи. Били доста небогати и не можели да си разрешат никакви по-скъпи материали за изобразяване, по тази причина употребявали креда, плочки, въглища. Ето по този начин се родило изкуството им – употребявайки паважа за платно, те рисували най-вече копия на религиозни сюжети от църквите и най-много обичания персонаж на епохата, Мадоната. Оттам идва и името им.

Движели се из Италия, следвайки празничния календар. Рисували по панаири и места, на които се събирали повече хора, и се изхранвали със стотинките, събирани от утвърждението на минувачите. Дъждът измивал творбите им и тези създатели останали анонимни. До нас е достигнало може би едно име, Ел Греко – един от огромните актьори на Ренесанса и евентуално от малцината мадонари, които съумели да се развият, да просперират и да завоюват креативното си величие.



Изкуството на мадонарите от дълго време е излязло отвън границите на полуострова, намирайки доста добра почва във Англия, да вземем за пример, където през XIX век стотици улични художници се изхранвали с рисунки върху паважа, а в Лондон през 1906 година се провел и първият фестивал и съревнование за рисунка. Днес фестивали, състезания и надпревари се провеждат на всички места по света.

Подбрахме някои образци за това изкуство. Можете да ги разгледате в галерията. Надяваме се да ви харесат, а за какво не и да ви вдъхновят да опитате да нарисувате нещо сами – нужни са единствено тебешири и малко късче улица...



 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР