Долби Тиътър в Лос Анджелис е модерна сграда, съчетаваща много

...
Долби Тиътър в Лос Анджелис е модерна сграда, съчетаваща много
Коментари Харесай

„Дом на Оскарите“: Кинотеатърът Кодак в Холивуд

Долби Тиътър в Лос Анджелис е съвременна постройка, съчетаваща доста функционалности: увеселителни, търговски, културни и е посещавана туристическа атракция. И въпреки всичко е издигнат основно за премиите „ Оскар “ на Американската кино академия. На 23 март 2002 година за първи път там се състои церемонията по награждаването на отличените кинотворци.
 
В реалност постройката не е нещо извънредно, в случай че не се счита церемонията, която я прави специфична. Намира се в северозападната част на Холивуд; на четири пресечки е от началото на Алеята на Славата и на половин миля от Холивудския открит амфитеатър Холивуд Боул.
 
При построяването си е наименуван Кодак Тиътър заради изплатените права върху името от компанията Йистмън Кодак. След банкрута на компанията през февруари 2012 година, тя изгубва права върху името и на 1 май 2012 година правата за името са изплатени за 20 години от компанията Долби. Академията за кино изкуства има 20-годишен договор с кинотеатъра да го наема за шест седмици към годишната гала по награждаването с „ Оскари ”-те.
 Gulliver/Getty Images
Кинотеатърът е издигнат на мястото на огромен градски паркинг и някогашен повсеместен магазин и служебни канцеларии, директно до Китайският кинотеатър и пред някогашния Хотел „ Холидей Ин-Холивуд “.-->
 
Сградата е проектирана за работещ кинотеатър/концертна зала в комерсиалния комплекс „ Холивуд-Хайленд “. Проектът е предоставен на архитектурната компания на Дейвид Рокуел след специфичен конкурс. Идеята на архитекта е напълно подчинена на функционалностите, свързани с премията „ Оскар ”; външните коридори, тераси и фоайета са тематично свързани и описват историята на киното в Холивуд.
 
Сградата прави усещане с редица особени елементи. Пана от „ златна ” стъкломозайка придават церемониалност на парадния вход, а върху колоните са инсталирани осветени ленти от плексиглас, имитиращи целулоидната кинолента. На тези платна са изписани годините на премиите „ Оскар ”. Между три железни ленти са вградени също железни букви, изписващи имената на наградените до момента филми като има оставени места за идващите спечелили.
 Gulliver/Getty Images
„ Пътеки с цитати ” от изявления на артисти или реплики от известни филми, пък „ водят “ посетителите към „ Вавилонския двор “, който е място за среща на предишното с авангардните хрумвания на Холивуд.
 
В реалност дворът е „ имитация с комерсиална функционалност “ на детайли от именития кино фон от кино лентата на нямото кино „ Нетърпимост ”, издигнат там наоколо през 1915-1916. На повече от 20 м височина от равнището на терена, възседнали богато декорирани колони, се издигат три фигури на слонове в екзотични костюми.
 
В типичния за Холивуд жанр, постройката има доста лица/декори съгласно случая фасадата приема напълно друг образ: сменят се растения, поставят се външни пердета, слагат се краткотрайни трибуни или се конфигурират видео-екрани.
 Gulliver/Getty Images
В съседство с Долби Тиътър се намират кинотеатри и знаци на филмовата история на Холивуд. Срещу него е постройката на Ел Капитан, издигната в жанр арт-деко и оповестена за архитектурен предпазен обект. До Долби Тиътър е постройката на Китайския спектакъл на Грауман, в преддверието на който са оставили отпечатъците си в цимент доста известни звезди от огромния екран.
 
На югозападния ъгъл против Долби Тиътър пък е Рузвелт Хотел, където се е състояла първата церемония за връчване на премиите на 16 май през 1929 г.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР