Доларът вече струва почти 93 рубли, еврото - около 101.

...
Доларът вече струва почти 93 рубли, еврото - около 101.
Коментари Харесай

Рублата се настрои за новите условия в икономиката

Доларът към този момент коства съвсем 93 рубли, еврото - към 101. Рязко нарастна и китайската валута - до 12,8 рубли. За финален път рублата беше толкоз слаба предходната пролет. Този път обаче няма къде да чакаме поддръжка, няма да има внезапен поврат. Руският бюджет се нуждае от още по-слаба рубла. Така стопанската система се приспособява към измененията в структурата на износа и вноса.

Рублата проби психически значимата граница от 90 за $ и продължава да се търгува към този момент в региона на 93. Еврото към този момент се увеличи до 101 рубли. Това са върховете от края на март предходната година. Китайската валута скочи до 12,8 рубли, което се случи за първи път от 19 април 2022 година

„ Обменният курс на $ по отношение на рублата се увеличи с 6,1% единствено през миналата седмица, а през юни курсът на $ по отношение на рублата скочи с 10,4%. Това е най-силното нарастване от декември предходната година. От началото на годината рублата се обезцени с 31,3% “, отбелязва Андрей Маслов, анализатор.

Основните аргументи остават и са добавени нови. Основната причина е растежът на вноса при понижение на износа. До лятото на 2023 година размерът на вноса на артикули и услуги в Русия се възвърне изцяло и доближи равнищата отпреди военния спор, показва Маслов.

Второ, валутата от експортните продажби постоянно не доближава до съветския пазар. Русия продава половината от суровия си нефт за експорт в Индия за рупии, без да има опция да ги конвертира в рубли или друга валута, тъй че тези пари остават мъртва тежест в сметките на съветските компании. Този въпрос стартира да се взема решение: няколко индийски рафинерии са подготвени да купуват съветски нефт за юани.

„ Валутата, която идва на вътрешния валутен пазар, постоянно не доближава до него, защото остава във външни сметки на експортни компании отвън Русия. Освен това остава огромно търсене на валута на вътрешния пазар от страна на физически лица и компании, които по-късно я трансферират в своите задгранични сметки “, отбелязва Маслов. Всичко това основава дефицит на валута и повишение на нейната стойност.

Засилването на приключването на капитал се свързва и с възобновяването на разплащанията по скъпи бумаги в “Евроклиър ”. „ Някои брокери оферират да купуват скъпи бумаги в чужбина за задгранична валута, с цел да ги продадат на съветския пазар. Това основава в допълнение търсене на валутата “, отбелязва специалистът. И най-после, опита за боен бунт докара до отдръпването на вложителите в сигурни валутни принадлежности.

Рублата беше под напън и от решението на Министерството на финансите да понижи съвсем на половина валутните интервенции в юани. В същото време търсенето на юана нараства. „ Делът на съветските външнотърговски разплащания в китайска валута нараства, до момента в който размерите на вноса надвишават размерите на износа в юани, което води до недостиг. В допълнение към забележителните пазарни придвижвания се причисляват спекулативни тактики, които ускоряват чувството за дефицит на юани “, споделя Владимир Евстифеев, началник на аналитичния отдел на Банка “Зенит ”.

Въпреки отслабването на рублата, финансовите управляващи не виждат причина за суматоха. ЦБ още веднъж излезе с изказване, че това не заплашва финансовата непоклатимост.

„ Централната банка не вижда опасности за финансовата непоклатимост, защото отслабването на рублата е точно пригаждане на стопанската система към променената валутна конструкция на платежния баланс. Министерството на финансите също остава неутрално, защото при настоящето равнище на цените на петрола е по-вероятно бюджетът да се възползва от слабата рубла “, сподели Евстифеев.

Бюджетът за тази година включва съществени доходи от нефт и газ на равнище от 8 трилиона рубли. За да се обезпечат такива доходи, барел нефт би трябвало да коства 4800 рубли. Сега обаче е належащо да се вземе поради доброволното понижаване на производството и износа, което е Русия. Като се има поради този факт, комфортната за бюджета цена на петрола в рубли може да бъде 5200–5300 рубли за барел. При настоящите доларови цени на съветския нефт доларът би трябвало да бъде на равнище от 91-96 рубли. Също по този начин си коства да добавите 3–5% към спекулативния съставен елемент в динамичността на обменния курс и като вземете поради, че част от съветския експорт се продава в рубли “, проучва Евстифеев.

Това значи, че с цел да може бюджетът да получи плануваните доходи от нефт и газ, курсът на $ би трябвало да бъде даже по-висок от настоящия. При опазване на ниски цени на петрола, каквито са сега.

Но има вяра, че цените на петрола въпреки всичко ще се повишат на фона на решението на Саудитска Арабия непринудено да понижи производството с 1 милион барела нефт. И на фона на решението на Русия да понижи износа на нефт с половин милион барела от август, в допълнение към обстоятелството, че към този момент понижи производството с половин милион.

Друг миг - слабата рубла може да поддържа индустриалната промишленост. Именно, съгласно премиера Михаил Мишустин, тази година е основен фактор за растежа на съветската стопанска система. В нощта на 4 против 5 юли той се срещна с президента Владимир Путин. Мишустин чака, че тази година Брутният вътрешен продукт на Русия може да надвиши 2%, което е по-високо от прогнозата на Министерството на икономическото развиване, което чака напредък от 1,2%.

„ Слабата рубла прави вносните артикули по-малко налични, провокирайки по-активно заменяне на вноса. Това може да поддържа индустриалната промишленост. От друга страна, отслабването на рублата нормално е съпроводено от повишение на инфлацията, което от своя страна оказва напън върху потребителската интензивност, което се отразява отрицателно на търсенето и води до утежняване на обстановката за локалните производители “, споделя Евстифеев. Централната банка обаче към този момент даде няколко ясни сигнала, че има намерение да предотврати ускоряването на инфлацията, тъй че на съвещание през юли може да увеличи лихвения %.

Какво следва за рублата? Ако преди към момента имаше вяра за назад подсилване на съветската валута, в този момент специалистите започнаха да губят вяра и пренаписват своите прогнози за обменния курс. Така “Росбанк “повиши прогнозата си за края на третото тримесечие на 2023 година от 75 на 87 рубли за $.

„ Очевидно е, че без поддръжка от страна на платежния баланс и увеличение на притока на задгранична валута в страната, рублата надали ще се върне към равнища от 70-80 рубли за $. Без оперативна статистика за външния бранш е мъчно да се каже сигурно къде е равновесният валутен курс. Условните калкулации обаче демонстрират, че обменният курс на $ на равнище 87-101 рубли може да задоволи всички цели на стопанската система и финансите “, споделя Евстифеев.

Маслов обаче счита, че спадът в производството на нефт от Саудитска Арабия с 1 милион барела дневно от юли може да докара до повишение на цената на петрола до 80 $ за барел, което от своя страна би трябвало да помогне за стабилизиране на $ в диапазона 85-90 рубли. За по-значително подсилване на рублата обаче са нужни още по-високи цени на петрола, заключва специалистът.

Превод: В. Сергеев

ПОХОД ЗА МИР:  Предвид това, че  Походът за мир и суверенитет се провежда с два лъча, з а тези, на които ще бъде мъчно и надалеч да отидат пред Министерство на външните работи, Ви каним отново  пред пилоните на НДК на 9 юли от 18.00 часа на „ Сбор за мир, срещу въвличането на България във война “. Двата лъча ще се слеят пред Народното събрание. https://pogled.info/bulgarski/sbor-za-Mir-protiv-vavlichaneto-na-otechestvoto-ni-vav-voina.158038?fbclid=IwAR2zebbOgMwqjReb5L_EJStf0OTEubNPWMfikLjkksoFiv08l8x0iQCFzzs

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР