Доларът продължава да поскъпва и по време на петъчната търговия,

...
Доларът продължава да поскъпва и по време на петъчната търговия,
Коментари Харесай

Еврото остава под натиск от продажби в края на седмицата, щатската валута поскъпва към нови върхове за годината



Доларът продължава да нараства и по време на петъчната търговия, достигайки нови върхове за годината с помощта на най-високата рентабилност на американските държавни облигации от 2011-а година насам.

Индексът на $ по отношение на другите шест съществени валути нараста с 0,3% към 93,81 пункта - най-висока негова стойност от начало на декември 2017-а година и в скоро време може да тества психическата преграда от 94,00 пункта. В рамките на отминаваща седмица доларовият показател е на път да нарастне с към 1,3% в следствие най-много на солидното възходящо рали на доходността на държавните облигации на Съединени американски щати. По-рано в петък лихвата на 10-годишните американски дългови бумаги набъбна до ново 7-годишен връх от 3,127% (най-високо равнище от средата на 2011-а година) преди да върне леко обратно към 3,09%.

Друг значим фактор за общото повишаване на щатската валута през миналата седмица беше трайната амортизация на еврото предвид на набиращите скорост терзания, че Италия ще се снабди с евроскептично съдружно държавно управление сред популистите от придвижването " Пет звезди " и извънредно дясната партия " Лига ". Трябва да се има поради, че еврото има най-голяма тежест в показателя на $, равняваща се на 57,6% от неговата тегловна стойност.

Единната европейска валута е на път да означи трайно намаляване за пета поредна седмица за пръв път от 2015-а година насам.

В рамките на тези пет седмици еврото се срина от равнища над 1,2400 $ (от средата на април) към ново близо шестмесечно дъно по време на петъчната търговия към 1,1751 $ (най-ниско равнище от 18-и декември 2017-а година) какво вследствие на общото повишаване на $, по този начин и на засилващите се страхове по отношение на политиката, която ще организира новото италианско държавно управление. Индикациите за закъснение на икономическата агресия в еврозоната от началото на годината насам също способстват за отрицателното отношение на вложителите към еврото, защото понижават възможностите за неотдавнашен отвод на ЕЦБ от нападателната стимулираща парична политика.

                                                                                                                                Графика на евро/долар

 Снимка

Еврото към този момент се търгува покрай неговата значима техническа зона на поддръжка към 1,1718/10 $ (бивши негово дъно от 11-ти ноември и 12-ти декември 2017-а година и 38,2%-тна промяна на цялото негово възходящо придвижване от основното дъно към 1,0340 $, достигнато в самото началото на 2017-а година до три и половина годишния връх към 1,2555 $ от 11-ти февруари тази година). Евентуален пробив под тази основна зона на поддръжка може да задълбочи спада на единната валута даже към нейното значимо дъно от 7-ноевмри 2017-а година към 1,1554 $.
Опасността от евроскептично държавно управление в Италия може да разклати съществено доверието на вложителите в еврото и еврозоната. Трябва да се има поради, че Италия има голям държавен дълг, а нейната стопанска система образува 15,4% от Брутният вътрешен продукт на еврозоната. Така, че възможни опити на двете популистки партии, опитващи се да образуват държавно управление, за смяна на бюджетните правила в Европейски Съюз, или за вероятно отдръпване на Италия от еврозоната и от съюза като цяло биха представлявали огромно предизвикателство пред единния блок с оглед и на отдръпването на Англия.

Тези обезпокоеният предизвикаха стабилен спад през актуалната седмица на еврото и по отношение на швейцарския франка предвид на неговия статут на " валута-убежище " при съществуването на рецесии и на висока инвеститорска неустановеност. В петък еврото се намалява към 6-седмично дъно от 1,1751 франка (най-ниско равнище от началото на април), като в това време доларът гравитира за следващ ден на търговия към равнището на паритет по отношение на швейцарска валута (1,0000 нивото).

Британската лира също губи позиции по отношение на щатската валута, само че по-сдържано в сравнение с еврото, предвид на продължаващата неустановеност по отношение на хода на договарянията на Обединеното кралство с Европейски Съюз по въпроса за Брекзит. В петък паундът се намалява с 0,35%, доближавайки още веднъж петмесечно дъно към 1,3452 $ от 15-и май.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР