Документите за изплащане на паричните обезщетения от държавното обществено осигуряване

...
Документите за изплащане на паричните обезщетения от държавното обществено осигуряване
Коментари Харесай

Документите за обезщетения от ДОО ще се подават от бизнеса само по електронен път

Документите за погашение на паричните компенсации от държавното публично обезпечаване ще се подават от бизнеса единствено по електронен път, без да се постанова посещаване в приемните на Националния застрахователен институт. Това реши държавното управление с промени в Наредбата за паричните компенсации. Целта е понижаване на административната тежест за жителите, работодателите, самоосигуряващите се. 

С новите разпореждания се трансформира редът за подаване на документите за погашение на компенсациите за краткотрайна нетрудоспособност, бременност, раждане и развъждане на дете и на паричните помощи при неработоспособност заради общо заболяване и при гибел на обезпечено лице. Улеснява се и подаването на документи от жителите.

Осигурените лица, работили при премахнат застраховател и хората, които желаят разпределяне на помощ при неработоспособност, ще могат да показват документи за погашение на парични компенсации от държавното публично обезпечаване освен на хартия, само че и по електронен път с дипломиран електронен автограф (КЕП) или с личен идентификационен код (ПИК), публикуван от Национален осигурителен институт на подателя.

Наследниците на умряло лице също ще бъдат улеснени при нужда от подаване на документи при смяна на събитията, свързани с погашение на компенсации и помощи, като се планува заявлението-декларация да се подава и по електронен път с КЕП или с ПИК, публикуван от Национален осигурителен институт.
С измененията ще се понижи административната тежест за жителите, работодателите, самоосигуряващите се.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР