Документите съдържат предложения за промени в наредбите за организиране на

...
Документите съдържат предложения за промени в наредбите за организиране на
Коментари Харесай

”Движение за култура” сигнализира за сериозни нарушения в Плевенския театър, докато Василев е бил директор

Документите съдържат оферти за промени в наредбите за образуване на състезания за шефове на театри и културни институции, за възобновяване на статута на националните културни институти (заложен от министър проф. Ивайло Знеполски и анулиран от министър проф. Стефан Данаилов), за поддръжка на националните фестивали с дълга история, както и документи, разкриващи нарушавания на настоящия шеф на Народния спектакъл, свеждащ лицето на институцията до гротеска. Пуснат е и сигнал за съществени нарушаване осъществени от Васил Василев, по времето, когато е бил шеф на Плевенския спектакъл.

 

ФрогНюз разполага с част от наличието на документите


.


 

Ето какво написа в тях.

 

Проблемът е с национална значителност. Моделът на битие на Народния спектакъл е от 120 години модел за действие на българските културни институти.

 

Резултатите от порочното управление на Народния спектакъл са към този момент забележими в институциите от Калипетрово до Левочево. Начинът на ръководство на Народния спектакъл води и до обстановки, поставящи под риск живота на актьорите и феновете. На зрелище на спектакъла „ Животът е прелестен “ преди два дни, част от инвентара дава повреда, която води до прегряване и запалване на обособени елементи.

 

В продължение на десетки минути няма кой даже да изключи подаването на На въпрос на Камен Донев за противопожарна отбрана, шефът дава отговор, че пожарникари в театъра имало по време на комунизма (което несъмнено е хубаво), а в този момент не (което не е ясно дали е хубаво).

 

Въпросът на артиста за какво до края на спектакъла не се е появил пожарникар е виновен с „ Кой си ти? “. За сведение на незнайния в това отношение Васил Василев, Камен Донев е по-известен като Камен Донев.

 

Един от връчените на министъра документи, разказва незаконни дейности на Васил Василев в битието му на шеф на Плевенския спектакъл: Уважаеми госпожи и господа, Депозирам актуалната молба, заради подозрения за позволени съществени нарушавания на финансовата дисциплинираност при приемането на държавни дотации от Драматично-куклен спектакъл „ Иван Радоев “ – Плевен в интервала 2016 - 2023 година, които не престават и към днешна дата и които са изцяло в прорез с задачите на Закона за протекция и развиване на културата, и по-специално на разпоредбите, регламентирани от Методиката за систематизиране на средствата по чл.23а, ал.1, т.1 от същия закон.

 

По време за въвеждане на описаната по – долу процедура, шеф и представляващ Държавния културен институт Драматично-куклен спектакъл „ Иван Радоев “ – Плевен е лицето Васил Василев, като има риск той да трансферира тази процедура и в Народен спектакъл „ Иван Вазов “ – София.

 

Поради обстоятелството, че в този момент е шеф на Културен институт от национално значение, това би довело да засягане престижа и положителното име на институция от подобен мащаб, а и до предоставяне на образец на другите театри, че заобикалянето на закона е разрешен способ, който може да направи някой „ добър управител “.

 

Молбата на " Движение за просвета " е да бъде осъществена обстойна, самостоятелна и способена инспекция на докладите за приходите от продадени билети, направени от театъра в Плевен, както и за кои постановки в интервала 2016 – 2023 година са те.

 

Съмненията и терзанията се основават на следните обстоятелства и условия:

 

В Драматично-куклен спектакъл „ Иван Радоев “ – Плевен, е въведена комерсиална процедура, която опонира на член 23а от Закона за протекция и развиване на културата, която главно се състои в следното:

 

През 2018 година, в репертоара от лични представления на театъра в Плевен е включен емблематичния театър „ Вражалец “, основан от частна театрална групировка „ Мелпомена “ през 2006 година

 

На същият принцип сега са показани като продукции на държавния културен институт – театъра в Плевен и още няколко постановки, които са основани и се извършват от артисти, които са част от трупата на частната групировка Мелпомена:

 

„ Благородният испанец “, “Кучки “, „ Жена ми се споделя Борис “, “Баща ми се споделя Мария “, „ Перфектният хазаин “. Постановката „ Вражалец “ се играе от частната групировка „ Мелпомена “ от 2.10.2006 година, като по данни от средствата за всеобща информация, е представяна неведнъж на сцената на Театър „ Сълза и смях “ при започване на съществуването си, както и в турнета в цялата страна. До 18.11.2010 година, постановката е играна 146 пъти на сцената на „ Сълза и смях “.

 

Театрална групировка „ Мелпомена “ е частна групировка, която е вписана в Регистъра на театралните трупи в Република България от нейния създател Георги Стоилов /починал на 12.02.2007г./. Дейността на частната театрална групировка е продължена от неговия наследник Светлин Георгиев Стоилов, който е шеф на следните търговски сдружения: „ Театър Мелпомена “ ЕООД, ЕИК 175164833, „ Техно Арт 13 “ ЕООД, ЕИК 204744639 и на „ Мелпомена Груп “ ЕООД, ЕИК 202253673. Към датата на складиране на актуалната молба, за необятната общност е посочено, че постановката е на Драматично-куклен спектакъл „ Иван Радове “ – Плевен, като нейният основател ТФ „ Мелпомена “ е посочена като пропагандатор.

 

Продуцент и създател на спектакъла е ТФ „ Мелпомена “, като театърът в Плевен няма никакво присъединяване по основаване на продукта, и в него не вземат участие щатни артисти от театъра.

 

Между Държавния културен институт – театъра в Плевен и ТФ „ Мелпомена “ евентуално са налице търговски взаимоотношения, които явно не дават отговор на действителната фактическа конюнктура, заради обстоятелството, че ТФ „ Мелпомена “ е създател на този театър, а се явява сътрудник и/или пропагандатор на личната си режисура, която пък е включена като част от репертоара на държавния спектакъл, за която последният получава дотация.

 

В момента ТФ „ Мелпомена “ е на интернационално турне с постановки, които са в афиша на Театъра в Плевен. В обществено наличните обществени мрежи и от изявленията на страницата на групировката във Facebook прави усещане, че на никое място не попада името на Плевенския спектакъл, обвързвано с това турне. Съществува възможност, горепосочените постановки, които напълно са креативен артикул на една частна театрална групировка – съдържателно и по форма, да са включени в репертоара на Драматично-куклен спектакъл „ Иван Радоев “ – Плевен и е допустимо той да регистрира продажбите на билети за тях като свои и да получава съответната държавна дотация за това.

 

Тази процедура нарушава условията на Методиката, по която се разпределят средствата от държавния бюджет към съответните културни институти като за всеки лев от регистрирания в Министерство на културата доход театърът получава дотация от 3,50 лева

 

Този финансов механизъм цели да се подкрепя активността на театрите да основават качествени лични театрални творби и да дава опция на щатните артисти да се развиват и покачват своите креативен благоприятни условия, както и да се основава и развива културата в региона на театралните изкуства, каквато е една от главните цели на Закона за протекция и развиване на културата. В чл.6, ал.1 от Методиката за разпределение на средствата по чл.23а, ал.1, т.1 от Закона за протекция и развиване на културата категорично е посочено кои доходи се признават за субсидиране, а точно:

 

“За субсидиране се признават единствено доходи от продадени билети за личен музикален/театрален артикул “ /чл. 6, ал.1/. В т.1 е указано, че този артикул може да е „ представление/концерт/спектакъл (драматичен, куклен, оперен, оперетен и танцов театър, мюзикъл, симфоничен, камерен, хоров и многожанров концерт), основан от държавния културен институт със личния му креативен и механически потенциал и в сходство с главния му предмет на дейност… “

 

Изискването е да се субсидират приходите от артикули, основани от и за съответния институт. Законодателят е свързал по един неделим метод готовия артикул /постановка/ с мястото и театъра, където е основан, точно с цел да се подтиква основаването на постановки в театрите в цялата страна. Противното би означавало, че театрите ще са елементарни здания с шефове на сградния фонд и нямаше да има назначени на трудови контракти артисти и всички други експерти, които са нужни за основаването на театрално изкуство.

 

В нарушаване на чл.4, ал.1 от Методиката, който регламентира условието за продажба на билети, според наредбите на Наредба No Н-18 за вписване и отчитане посредством фискални устройства на продажбите в комерсиалните обекти, в Плевенския спектакъл се издават фискални бонове (които са неразривна част от билета) от друго фискално устройство, което не се ръководи от софтуера за продажби, за десетки представления на ТФ “Мелпомена “, играещи се от името на театъра в турне.

 

По този метод е нарушен чл.52з, ал.3 и ал.4 от Наредба No Н-18: (3) (Изм.- Дъждовни води,бр.17 от2021 година,в мощ от 26.02.2021 г.) В търговски обект, в който задълженото лице е избрало да употребява програмен продукт, включен в листата по член 118, алинея 16 от ЗДДС, софтуерът наложително ръководи всички работещи фискални устройства в този обект като се изключи софтуерите по чл.52а,ал. 2 и чл.52а1, както и в случаите на тестване. (4).

 

Регистрираните фискални устройства в търговски обект, които се ръководят от софтуера, включен в листата по член 118, алинея 16 от ЗДДС, могат да се употребяват единствено като фискален принтер и не се позволява прекосяването им в различен режим на работа.

 

Тези фискални бонове се издават към месец преди съответното зрелище и се изпращат в обекта в дадения град, в който се реализира турнето.

 

изискате от Министерство на културата всички налични информации, досието на Театъра в Плевен, в което се съдържат подадени данни за репертоарен проект за интервала от 2016 до 2023 година, както и всички налични информации и приложения, които са налични във ведомството и касаят отчитането на средства и получени дотации. Моля, съгласно компетенциите на АДФИ, да извършите нужните инспекции и в случай че са налице нарушавания, да предприемете съответните законови ограничения и задължите театъра да съблюдава закона, както и да наложите на отговорните длъжности лица плануваните наказания.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР