Документът ще е готов 1 година след поправките в законаДа

...
Документът ще е готов 1 година след поправките в законаДа
Коментари Харесай

Описват университетите в карта

Документът ще е подготвен 1 година след поправките в закона

Да се направи национална карта на висшето обучение като инструмент, който да дефинира профилната и териториалната конструкция, да откри сечението сред публичния интерес и предлагането на висше обучение. Това се планува с препоръчаните от Министерския съвет промени в Закона за висшето обучение.

Картата ще демонстрира по райони

каква е

наситеността

от университети

и професионални посоки - къде има масовизация и къде - не. Ще има и краткотраен мораториум за откриване на нови посоки и висши учебни заведения до изработването на картата. Тя пък би трябвало да бъде подготвена година след приемането на измененията в закона.

Целта е да се спре масовизацията на приема. “Крайната масовизация докара до проблеми с репутацията. Откриха се професионални посоки, неприсъщи за висши учебни заведения. В 90% от професионалните посоки мрежата е

достигнала

лимита си

на разгръщане ”,

разяснява министърът на образованието и науката Красимир Вълчев при разискването на първо четене в комисията по обучение в Народното събрание.

В претекстовете към измененията в закона е записано, че националната карта се основава, с цел да се подтикват висшите учебни заведения да съсредоточат напъните си върху подготовката на фрагменти с нужното качество и отговарящи на потребностите на пазара на труда.

Министерският съвет ще приема национални стратегии и за висшето обучение, като едно от първите ще е за педагогическото. Ще се подтиква връзката сред приблизително и висше - учебни заведения и университети ще могат да подписват съглашения и да съгласуват проекти за образование, като то се организира с присъединяване и на академични преподаватели.

Според измененията още в Съвета на настоятелите при държавните висши учебни заведения ще включва в състава си и представител на общината, в която е седалището на университета.

Системата за развиване на висшето обучение у нас обгръща 51 висши учебни заведения, от които 37 държавни и 14 частни. В момента във висшите учебни заведения се образоват 203 602 студенти и 5928 докторанти в постоянна и задочна форма на образование.

Идеята за национална карта на висшето обучение ще се разисква на второ четене в Народното събрание.

Петър Николов, заместник-министър на образованието и науката:
Ще се увеличи

качеството

във висшите учебни заведения

Идеята за национална карта на висшето обучение е залегнала в плана за изменение в Закона за висшето обучение, който мина на първо четене в Народното събрание. Сега предстоят полемиките сред двете четения и надяваме се - приемането му. Това е документ, който ще създава Министерство на образованието в разговор с висшите учебни заведения, на база на политиката и вижданията за развиването на всяко държавно висше учебно заведение, и който ще включва стратегически цели, задания, целеви стойности, индикатори за осъществяването им. Смисълът на картата е в казуса, че всяко висше учебно заведение гледа личния си интерес, пробва се да се развива оптимално в разнообразни специалности, да притегля оптимален брой студенти, само че рядко вижда обстановката от позиция на цялата система. Така доста учебни заведения, развивайки едни и същи специалности, наместо да си оказват помощ, взаимно се убиват. Може да си визиите какво става, когато в един район няколко висши учебни заведения по едно и също време открият една и съща компетентност. Идеята е, че Министерството на образованието вижда не обособеното дърво, а цялата гора, до момента в който университетите нормално виждат единствено себе си и нямат повсеместен взор. В рамките на подобен диалог ще бъде изработвана картата. Тя ще демонстрира стратегическото развиване на всяко висше учебно заведение, ще има рекомендации по какъв метод да се развива системата. Освен моментната фотография картата ще съставлява и стратегически проект за развиване на всяко учебно заведение. Ако има нефункциониращи звена, може да се планува те да отпадне и отсам страната да престане да ги финансира. Ако има специалности в несъмнено учебно заведение, за които има ирационално търсене, неотговарящо на условията на пазара на труда, такива, които не дават отговор на профила на района или се бият със сходни специалности в непосредствен университет, пътната карта би трябвало да каже, че би трябвало да бъдат лимитирани по избран метод.

Веднага след приемането на поправките в закона би трябвало да се създаде тактиката за развиването на висшето обучение, а след нея е картата.

Проф. Анастас Герджиков, ректор на Софийския университет:
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР