Документът с дата 26 октомври 2021 г. Той бе приет

...
Документът с дата 26 октомври 2021 г. Той бе приет
Коментари Харесай

Сбърка ли Германия с оценката си за газовата зависимост от Русия?

Документът с дата 26 октомври 2021 година Той бе признат в последните дни на отиващото си държавно управление на към този момент някогашния канцлер Ангела Меркел, в което актуалният водач на Германия Олаф Шолц играеше основна роля като вицеканцлер, пишат от брюкселското издание " Politico ".

Противоречивото мнение демонстрира извънредно доверчив взор върху рисковете, подбудени от забележителната взаимозависимост на Германия от доставките на съветски газ, които непрестанно нарастваха в годините преди войната на Москва. Отхвърлени са опасенията на източноевропейски сътрудници като Полша и Украйна, които от дълго време предупреждаваха, че тръбопроводът " Северен поток 2 ", предопределен да придвижва природен газ непосредствено от Русия до Северна Германия, ще усили риска от енергиен шантаж от страна на съветския президент Владимир Путин.

" Като цяло оценката стига до заключението, че даването на документ на " Северен поток 2 " не заплашва сигурността на доставките на газ в Германия и Европейския съюз. Както за немския, по този начин и за прилежащите пазари, рискът от съществено увреждане на сигурността на доставките заради щета на самостоятелните инфраструктури за доставки на импорт е доста стеснен “, се споделя в документа.

Тази оценка е опровергана от настоящото прекъсване на газовите доставки от страна на Русия и проблемите с дефицита на синьо гориво, които принудиха Берлин да одобри огромен пакет от ограничения на стойност 200 милиарда евро.

Публикуването на взривоопасната оценка идва, откакто публицисти от немското списание Der Spiegel желаеха достъп до документа и заплашиха да дадат държавното управление на съд, в случай че не разгласява файла.

Публичното обявяване на тази оценка сега хвърля голямо леке върху сегашния канцлер Олаф Шолц, който във вторник съобщи, че " постоянно е бил сигурен ", че Путин ще употребява енергийните доставки " като оръжие ". Смелото изказване на Шолц към този момент провокира рецензии заради водещата му роля в предходното държавно управление и неговия опит в насърчаването и отбраната на " Северен поток 2 “ до началото на тази година.

Въпреки че оценката на държавното управление е написана от министерството на стопанската система под управлението на някогашния министър Петер Алтмайер от Християндемократическата партия (ХДС) на Меркел, тя ще сложи въпроси за това до каква степен Шолц е взел участие в нейното утвърждение като някогашен вицеканцлер.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР