Документът е публикуван за обществено обсъждане Осигуряване на радио- или

...
Документът е публикуван за обществено обсъждане Осигуряване на радио- или
Коментари Харесай

Осъвременяват Наредбата за проектиране на пътища

Документът е оповестен за публично разискване

Осигуряване на радио- или телефонна връзка по автомагистралите и скоростните пътища, 10-метрова зона за сигурност и създаване на пътни трасета най-вече през пустеещи земи планува направен от работна група към Министерството на районното развиване и благоустройството план на Наредба за планиране на пътища. Правилата ще важат при проектирането на нови и при реконструкцията на съществуващи пътища.

Преди време министър Николай Нанков пое ангажимент за осъвременяване на нормите за планиране на пътища и уреди по тях. В момента то се прави по стар модел, текстовете не са настоящи и в тях липсват значими раздели, отнасящи се до планиране на пътни възли и кръгови кръстовища, на зони за отдих, за обсег и наличие на пътните планове и други

Според плана на нормативния акт пътищата би трябвало да дават отговор на екологични условия, заради което би трябвало да се заобикаля прекосяване през вододайни зони и естествени резервати. За построяването им би трябвало да се употребяват преди всичко наличните необработваеми и едва продуктивни земи, като могат да преминат единствено по границите на аграрни земи с трайни насаждения.

Регламентираната в плана на наредбата безвредна зона стартира от края на дейната лента за придвижване, чието предопределение е да се предотвратят или понижат следствията от пътнотранспортни катастрофи при овакантяване на платното за придвижване. Тя варира от 1,5 м за третокласни и локални пътища и скорост по-ниска от 60 км/час до 10 м при автомагистрали и скоростни пътища.
Функционалните, плановите и транспортни характерности на републиканските пътища са приведени към условията на Закона за придвижване по пътищата и по-специално с оптималната позволена скорост от 140 км/час.

Актуализираните габарити, осигуряващи зоната нужна за протичане на придвижването, са съобразени с плановата скорост и са основани условия за обезпечаване на опция за планиране и създаване на автомагистрали при тежки теренни условия.

Въведени са нови типове кръстовища и са усъвършенствани параметрите на полето за видимост на водачите както от основното, по този начин и от второстепенното направление.

Въведени са и нови типове кръгови кръстовища, като се планува те да могат да бъдат изграждани тук-там, където се пресичат повече от четири клона и/или направленията подписват остри ъгли на секване, както и в места, където елементарното кръстовище ще бъде със комплицирана геометрия. Според наредбата такива уреди са подобаващи и при обстановка, в която разликата в прогнозната активност на придвижването по главното и второстепенното направление на придвижването е не повече от 30%, на практика е мъчно да се откри кое е основното направление и въвеждане на път с преимущество не би отговаряло съответно на транспортната активност.

При планиране на пътища да се ползват правилата за пространствено развиване на пътя и зрително насочване на водачите на моторни транспортни средства, планува още планът на наредбата. Според него разполагането на пътните кръстовища и възли, на спешни площадки, паркинги и други би трябвало да бъде комфортно и безвредно, а опциите за основаване на условия за изпреварване би трябвало да се употребяват оптимално.

В плана на наредбата се планува и обезпечаване на паркинги, предопределени за прекъсване на коли, пренасящи рискови товари. Предвижда се радио- или телефонна връзка да може да се обезпечава при потвърдена техническа и икономическа целенасоченост и за други пътища, с изключение на автомагистрали и скоростни.

В проектонаредбата се плануват механически средства за организация и контролиране на придвижването и защитни и направляващи устройства и осветителни устройства в сектори със комплицирани условия на придвижване. Подобрени са условията за отводняване на наземното тяло, с които се регламентира и обезпечаването на условия за бързо отклоняване на повърхностните води настрана от пътното платно. Това е изключително значимо за обезпечаване на пътната сигурност при рискови климатични условия.

Тя планува още пътищата да обезпечават допустимо най-хубави транспортни връзки с административните центрове в региона или с пътищата от по-висок клас, а свързаността сред обособените региони и обитаемоте места да се реализира по допустимо най-краткия път.

Проектът на наредбата може да бъде открит на интернет страницата на Министерство на регионалното развитие в раздел „ За публично разискване ", както и на Портала за публични съвещания.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР