Документът е амбициозен, но това което не достига и ме

...
Документът е амбициозен, но това което не достига и ме
Коментари Харесай

„Визия за София“ звучи по-скоро като мечта, според общинския съветник от БСП Милка Христова

Документът е упорит, само че това което не доближава и ме тормози е, че той по-скоро звучи като фантазия за София. Това, което чакаме да забележим е по-голяма конкретика във връзка с ограниченията и стъпките, посредством които заложените цели и цели ще бъдат реализирани. Това сподели пред БНР заместник-председателят Столичния общински съвет от Българска социалистическа партия Милка Христова във връзка препоръчаната дълготрайна тактика за развиване на столицата „ Визия за София “.

Според Христова, в случай че Визията не докара до смяна на Общия организационен проект на Столична община, рискуваме да останем единствено с една доста добре развита концепция. Тя изясни, че е скептично настроена, тъй като оповестеният от кмета Фандъкова 6-месечен период за разработване на задание за смяна на Общия организационен проект е нереалистичен.

Общинският консултант от Българска социалистическа партия напомни и какви са аргументите Столичният общински съвет да вземе решение да се създаде сходен документ. „ През лятото и есента на 2016 година се ускори гражданското неодобрение и бяхме очевидци на всеобщи митинги, свързани с изострянето на съществени проблеми в развиването на града. Приетият през 2009 година Общ организационен проект на София не спря, а подтиква презастрояването на града, посочи Христова - Разработените въз основа на него подробни устройствени проекти на регионите освен не преустановиха преуплътняването им, а го подтикнаха, изключително в „ Младост “, „ Изток “, „ Лозенец “, „ Красно село “ и други “.

„ Оказа се, че новите квартали като „ Кръстова вада “ и „ Манастирски ливади “ са без планувани и планувани терени за общински детски заведения, лечебни заведения, площи за спортуване, детски площадки. Засили се неимоверно транспортният трафик. Задръстванията станаха нетърпими, а заради липса на паркоместа колите превзеха, както тротоарите, по този начин и зелените площи и уличните платна “, разказа обстановката Милка Христова.

По думите й е станало ясно, че без смяна на Общ устройствен план, респективно на смяна на конкретизиращите го подробни устройствени проекти на регионите, развиването на нашия град ще поражда спорове, а няма да взема решение проблеми. Тя добави, че София се нуждае от нова философия на създаване и развиване.

„ Оформи се концепцията, че сходно изменение на Общ устройствен план може и следва да бъде направено единствено въз основа на стратегически документ, който да даде главните насоки, цели и цели за развиването на Столична община. Така се стига и вземането на решение от СОС на 23.2.2017г. за създаване на „ Визия за София “, като дълготрайната тактика за развиването на града”, изясни Христова.

Общинският консултант сподели, че показаната разработка на „ Визия за София “ дава известна доза оптимизъм, че за столицата може да се сътвори тактика, каквато имат доста огромни градове и столици. И тя фактически да внесе порядък в развиването на Столична община.

„ Политическата мощ, която съставлявам - Българска социалистическа партия постоянно се е заявявала и държала като градивна съпротива в Столичен общински съвет. От тази позиция нашият метод към „ Визия за България” ще бъде градивен. Отношението и метода на гласоподаване по този документ ще определим след необятно разискване с жители и специалисти, като създадем и своите съответни оферти и забележки “, съобщи заместник-председателят на групата социалистите в СОС.

Милка Христова бе безапелационна, че преди социалистите да поддържат „ Визия за София “, би трябвало да бъдат уверени в нейната полза и употреба.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР