Документалният омнибус-проект Окупация 1968“ ще закрие основната програма на София

...
Документалният омнибус-проект Окупация 1968“ ще закрие основната програма на София
Коментари Харесай

Документалният омнибус-проект Окупация 1968 закрива основната програма на София филм фест

Документалният омнибус-проект „ Окупация 1968 “ ще закрие главната стратегия на „ София филм фест “ в неделя. В кино „ Люмиер “ от 20:30 часа ще има специфична премиера на филмите, дело на петима режисьори, измежду които Стефан Командарев и Евдокия Москвина.

Мартичка Божилова е продуцент на „ Окупация 1968 “. Проектът е копродукция сред Словакия, Чехия, Полша, България и Унгария. Филмът споделя за месец август 1968 година. Тази година означаваме 50 години от тези събития. Лентата е индивидуален взор към бойците от така наречен „ братските “ армии и техните мисли и усеща за Чехословашката окупация, споделя продуцентът Мартичка Божилова и изясни:

„ Мен ме предизвика опцията да представим тематиката по друг метод от всичко, което е правено до момента. След измененията, след рухването на Желязната завеса, доста неща бяха изговорени, доста филми бяха направени и доста книги бяха написани по тази причина, че Пражката пролет и след това окупацията са трансформирали в действителност хода на историята по един или различен метод и са повлияли доста на това, което ни се е случило по-късно и поради това сме такива, каквито сме. Сега за първи път представяме нова позиция – гледната точка на окупаторите, на хората, които по стичане на събитията, са взели участие в това нещо и по какъв начин те са го претърпели. Това не е правено до момента. Искахме да представим нещата по идеален нов, даже провокативен, метод “.

Мартичка Божилова акцентира още, че филмът е поканен на доста фестивали, а „ София филм фест “ е един от първите.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.  
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР