Документалният филм Последно полувреме“ трябва да затвори всички полувремена между

...
Документалният филм Последно полувреме“ трябва да затвори всички полувремена между
Коментари Харесай

Степан Поляков: Говорейки лошо за България, македонците скачат върху себе си

Документалният филм „ Последно полувреме “ би трябвало да затвори всички полувремена сред България и районен съд Македония. Това съобщи в изявление за БГНЕС режисьорът, продуцент и публицист Степан Поляков.

„ Последно полувреме “ е роман за фалшификацията на историята. Документалната лента споделя същинската история на футболния мач сред „ Левски “ и скопския „ Македония “, който се е играл през март 1942 година Мачът е извоюван с 3:0 от „ сините “. Любопитна детайлност е, че по това време мачовете са започвали с нацистки привет, само че единият от тимовете отхвърля да направи това и остава с прилепени до тялото ръце.

Този честен героизъм в разгара на Втората международна война, когато нацистката машина е в апогея си, е осъществен от играчите на „ Левски “... Тази истина обаче е изопачена в актуалния македонски игрален филм „ Трето полувреме “, в който българите са показани като нацистки изверги.

„ Филмът ни се споделя „ Последно полувреме “, с цел да затвори всички полувремена сред нас и РСМ. В него ние сме посочили същински фрагменти. По това време нашият клуб „ Левски “ и нашият клуб „ Скопие “ играят мач за вътрешното ни състезание, левскарите отхвърлят да вдигнат ръка, а това вършат момчетата от Македония. Вдигат ръка в нацистки привет в Берлин, Рим, Виена и даже в Лондон и единствено в София ръцете остават долу. България е чиста от фашизъм “, акцентира Степан Поляков.

Според него опитът на „ Трето полувреме “ и на актуалните македонски политици да показват българите като фашисти и нацисти е безразсъден. Той е безапелационен, че би трябвало да се приказва за хората, като играчите на Левски, които са рискували доста, отказвайки да вдигнат ръка.

„ Тези хора са в някакъв смисъл герои, които ние не разпознаваме през днешния ден, ние би трябвало да приказваме за тези хора, а не за нелепостите в Македония “, сподели Степан Поляков.

Друга подигравка в македонския филм е обвързвана с живота на треньора на „ Скопие “, който е известният маджарски евреин Илеш Шпиц. Той е избавен от депортацията от ръководителя на футболния клуб Димитър Чкатров. Той е български бунтовник, деятел на Вътрешна македонска революционна организация и един от уредниците на Македонската патриотична организация, сплотяваща македонските българи в Съединени американски щати и Канада. Чкатров е разстрелян от сърбо-македонските комунисти през 1945 година

„ Ние спасяваме Илеш Шпиц. Той би трябвало да има некролог, на който да е написано всичко, а този човек няма подобен некролог, бих желал някой път да се срещна с режисьора на „ Трето полувреме “ и да го попитам по какъв начин спи “, сподели Поляков.

В момента се приготвя и версия на британски език на „ Последно полувреме “. Диктор е един незабравим английски артист – Тери Рандъл. Той е бил леко обезпокоен, когато е трябвало да прочете редовете за фашистката партия във Англия, която е имало съществени фенове на Острова през 30-те години на предишния век. „ Той прочете тези редове и не се трансформира в народен изменник. Желанието ни е да пуснем кино лентата в чужбина и истината да се види в целия свят “, съобщи Поляков.

Според него районен съд Македония сега се блъска в стената.

„ Македонците не схващат, че колкото по-лошо приказват за България, толкоз повече скачат върху себе си. Имам другари македонци, те не са това, което се приказва в формалната агитация “, съобщи режисьорът на „ Последно полувреме “.

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР