Документалният филм “Appassionata, посветен на Донка Ангъчева, ще бъде представен

...
Документалният филм “Appassionata, посветен на Донка Ангъчева, ще бъде представен
Коментари Харесай

Филмът “Appassionata” за виртуозната пианистка Донка Ангъчева с премиера в Пловдив

Документалният филм “Appassionata ”, отдаден на Донка Ангъчева, ще бъде показан в Пловдив на 12 май от 19.30 ч. в Lucky Дом на киното.  След блестяща премиера и възхитен банкет във Виена,  лентата, която споделя за огромната пловдивска пианистка ще бъде показан и в България.  Автор на “Appassionata ” е журналистът Георги Тошев, оператор е Борис Пинтев, а монтажът е дело на Калояна Климентова.
Прочетете още
Донка Ангъчева е актьор на „ Bösendorfer ”, графикът й е претрупан с голям брой концерти в Швейцария, Австрия и цяла Европа, а името й влиза в новинарските заглавия, когато по време на коронавирус пандемията, благодарение на най-големите и знакови австрийски институции, провежда серия от онлайн концерти от най-бляскавите концерти зали и крепости в Австрия.



Инициативата, чийто главен мотор и подстрекател е Донка Ангъчева, гордо декларира, че „ Изкуството продължава да живее “ и в дните на цялостен културен застой, качва на сцена най-големите актьори на австрийската класическа музика, дава на публиката извънредно прекарване, а на артистите - смисъл и поле за изява. Инициативата е повече от сполучлива и с изключение на чисто креативния триумф, съумява да събере забележителна сума за музикантите, сложени в насилствена работна пауза.

Филмът “Appassionata ” показва тази самодейност и главните участници в нея. Той демонстрира и работен развой по записите на най-новия албум на Донка Ангъчева - " Childhood Memories ", който с музика връща детството й и уютната и топла атмосфера на родния Пловдив.Музиката в " Childhood Memories " минава от барок и романтика,през модерна класическа музика и танго нуево до Мориконе, който е показан с тематиката от сериала  “Октопод ” – още един жив спомен от детството в България.В албума е включена и комбинация за пиано и оркестър на Милен Кокушаров, която той посвещава на приятелката си от детинство и родния Пловдив – Донка Ангъчева.

Албума можете да купите по време на премиерата, той е наличен и в стрийминг платформите. За триумфа на Донка Ангъчева приказва и още един любопитен факт - най-популярното й осъществяване в Spotify, виртуозна интерпретация на Ференц Лист, от дълго време мина над два милиона слушания.



Какъв е пътят на надареното и красиво пловдивско момиче до международните подиуми? Кои са хората, които са до нея, какъв е приносът на родината и фамилията й?  Филмът е доста красиво и динамично пътешестване, в което виждаме блясъка на Виена, озвучен с виртуозните пиано осъществявания на Донка Ангъчева. В това пътешестване тя е майсторски водена от Георги Тошев.

 „ За записите на албумите ми и концертите ми  работя с интернационалните екипи. За кино лентата взех решение да поканя напълно български екип, тъй като желаех да опиша моето пътешестване през погледа на хора, които са родени и живеят в България, само че чието творчество също е познато в целия свят. В “Appassionata ” се приказва на няколко езика, това е светът, в който живеем през днешния ден и който дружно споделяме ”, споделя Донка Ангъчева.

Екипа на кино лентата, изследва по какъв начин триумфа на един артис т е триумф на града и страната от която произлиза и чиято просвета го е оформила. Как България и Пловдив вземат участие в международният музикален хайлайф ще научим от “Appassionata ”.

За първи път  филмът беше показан през март месец  в едно от най-старите и артистократични кина във Виена – „ Metro Kinokulturhaus ”. Елегантната премиера събра на едно място културния хайлайф на Австрия и Швейцария.

Премиерата в Пловдив ще бъде в наличието на Донка Ангъчева и екипа на кино лентата, а входът е безвъзмезден. На място ще можете да си купите и последния албум на Донка Ангъчева, " Childhood Memories ", върху който да получите подпис.

ПРОГРАМАТА:

12 май,Lucky Дом на  киното:
18.30 часа – welcome drink, запознанствос екипа на кино лентата, сесия за фотоси и автографи;
19.30 часа – начало на прожекцията

Можете да резервирате своето място  



Фотографии: Eлена Ненкова (България) и Sandu&SorinCocui(Австрия)
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР