Документални филми за двама от най-големите режисьори в историята на

...
Документални филми за двама от най-големите режисьори в историята на
Коментари Харесай

"Киномания" ще покаже документални филми за Андрей Тарковски и Федерико Фелини

Документални филми за двама от най-големите режисьори в историята на киното предлага тазгодишното издание на " Киномания ". Фестивалът ще бъде открит през днешния ден (14 ноември) от 19.00 ч. в зала 1 на Националния замък на културата с лентата " Засукан свят " на Мариус Куркински и ще продължи до 28 ноември. Зрителите ще имат опцията да вникнат по-дълбоко в световете на Андрей Тарковски и Федерико Фелини. Прожекциите са част от рубриката " Киното и неговата история ", заяви пресцентъра на НДК.

" Андрей Тарковски. Киното като молитва " хвърля взор към креативните търсения на режисьора, житейската основа, върху която той стъпва, с цел да сътвори филмите си, и това по какъв начин си е представял общуването със феновете. Автор на документалната лента е синът на руснака - Андрей А. Тарковски. " Поставих си за цел да отведа феновете назад до изворите на режисьорската мисъл и да споделя страстта от срещата с великия създател, великата персона и лидер в живота, какъвто беше моят татко ", споделя за работата си той.

Режисьор на филми като " Огледало ", " Сталкер " и " Соларис ", Андрей Тарковски е недолюбван от властта в Съветския съюз, само че в Западна Европа той печели голям брой награди и е номиниран три пъти за " Златна палма ". По-голямо самопризнание в родната си страна той получава едвам малко преди гибелта си.

Във " Фелини до безкрайност " (2019 г.) Еудженио Капучо изследва големия списък на италианската социална телевизия RAI. Капучио работи с Фелини като асистент-режисьор по време на фотосите на " Джинджър и Фред " (1986 г.) и по-късно продължава съдействието си с него в други планове. За насочна точка във " Фелини до безкрайност " му служат точно биографичният опит и допирът му до " маестрото ".


В програмата на " Киномания " влизат и нови заглавия на Педро Алмодовар, Уди Алън, Андрей Кончаловски и Ксавие Долан.

На 17 ноември следва вечер на Теодор Ушев - " Нарисувай ми дъга ", в границите на която ще бъде показана анимацията " Физика на тъгата " по едноименния разказ на Георги Господинов, която получи специфична премия на влиятелния Международен кино фестивал в Торонто за " впечатляващо творчество в региона на киното и детайлна направа ". Премиерни прожекции ще имат българските " Котка в стената " на Весела Казакова и " 7 – Омнибус от 7 късометражни кино лентата ", който показва работата на водещи млади режисьори като Ралица Петрова, Любомир Младенов и Павел Г. Веснаков.

Програмата на " Киномания " може да бъде открита тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР