Докторът по компютърни науки от Харвард Свилен Кънев е носителят

...
Докторът по компютърни науки от Харвард Свилен Кънев е носителят
Коментари Харесай

Доктор по компютърни науки от Харвард е носител на наградата Джон Атанасов

Докторът по компютърни науки от Харвард Свилен Кънев е носителят на Голямата премия " Джон Атанасов " за 2019 година, която беше връчена от президента Румен Радев на гала в Гербовата зала на " Дондуков " 2.
 БГНЕС
Кънев е на 31 години. Той има десетки изявления, представени над 500 пъти във всички огромни списания и световнозначими конференции. В момента Свилен Кънев е старши софтуерен инженер в Гугъл. Има бакалавърска, магистърска и докторска степен по компютърни науки от Харвард. Основният му теоретичен интерес и принос е в региона на компютърните архитектури - на границата сред хардуер и програмен продукт.
 БГНЕС
Носител на Грамота в категорията Награда " Джон Атанасов " - подгласник на спечелилия, е инж. Светлин Пенков, на 29 години, за изключителните му триумфи със лична разработка. Пенков е лекар по роботика и изкуствен интелект от Единбургския университет. Научните ползи и работа на Светлин Пенков са фокусирани върху пресечните точки сред роботика и изкуствен интелект.-->
 БГНЕС
Президентът Румен Радев поздрави всички, съдействали за това влиятелната премия да се развива с времето, като хора, свързани с развиването на компютърните науки и одобряването на престижа на България в тази област. Радев подсети, че този месец означаваме 80-ата годишнина от първия в света първообраз на дигитален компютър, основан от българина Джон Атанасов с несъмнено въздействие върху образованието, науката, технологиите и актуалния живот.

 БГНЕС

Президентът означи, че през днешния ден в Гербовата зала се връчват оценките на спечелилите в състезанието за 17-и път, като изрази задоволство от равнището на показаните разработки. Наред със забележителните научни прозрения, в тях ясно прозира стремежът на младите ни учени тяхната работа да бъде в работа на хората и на обществото, означи президентът.
 БГНЕС
Като радостно той уточни, че доста от приложните разработки са подплатени с патенти, което демонстрира сериозното отношение на младежите към състезанието. Президентът добави, че го радва това, че където и да учат, в каквито и научни звена и лаборатории у нас и по света да работят, те го вършат с мисъл за България, съхранявайки връзката си със страната.
 БГНЕС
Президентът означи също, че тази година слага нова традиция - с грамота се отличава учител, подстрекател и основател на гении. Това е доктор Бисерка Йовчева, гл.ас. в катедрата " Компютърна информатика " на Шуменския университет, създала сполучлива методика за преподаване по информатика, обучила над 1900 деца и 1800 възрастни.
 БГНЕС
Председателят на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски означи, че когато става въпрос за научни центрове, сме дребна страна и надали можем да си позволим това, което си разрешават Съединени американски щати, Китай, Япония, Франция, Германия, само че когато става въпрос за учени, ние по нищо не отстъпваме на никоя друга страна, което потвърждават учените ни в разнообразни области. Вие сте един от тези образци, добави Ревалски на церемонията.

На нея бяха връчени също Грамотата " Джон Атанасов - план с огромен публичен принос " ; награди в категорията " Джон Атанасов - дебютен пробив в региона на компютърните технологии " ; награди в категорията " Джон Атанасов - възпитаници и техните преподаватели ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР