Докторант по история на Великотърновския университет е събрала научни доказателства,

...
Докторант по история на Великотърновския университет е събрала научни доказателства,
Коментари Харесай

Докторантка от ВТУ доказва, че въстанието на Асен и Петър е избухнало по-късно

Докторант по история на Великотърновския университет е събрала научни доказателства, които изрично потвърждават нови обстоятелства, свързани с въстанието на братята Асен и Петър. Анелия Маркова твърди, че откритията ѝ поставят завършек на разногласието коя е точната дата на историческото събитие. До този миг за дата на началото на въстанието се приемаше 26 октомври 1185, само че Анелия потвърждава, че то избухнало няколко месеца по-късно.

Велико Търново

Пасаж в Историята на византийския историк Никита Хониат, в който той споделя за протеста на пълководеца Алексий Врана против Исак II Ангел става мотив за спор сред историците за точната дата, на която е избухнало въстанието на братята Асен и Петър.
Проф. Пламен Павлов, историк: Дискусията е още от 19-и век и вие може да видите в остарели създатели или 1186 или 1185. Проблемът е, че Никита Хониат е публицист, византийските историци са на първо място писатели, за тях историята е изкуство, не е единствено просвета, не е единствено последователност. Така, че разногласието е доста сериозен и продължава доста дълго време.
Подготвяйки докторантурата си, Анелия Маркова обаче се натъква на непредвидени обстоятелства, които изрично потвърждават, че въстанието е избухнало през 1186 година.
Д-р Анелия Маркова: Доказателствата са доста. Едно от доказателствата са тези слънчеви затъмнения, които съм употребила от слънчевия азбучник на НАСА, които съумяват да датират протеста на византийския пълководец Алексий Врана, който се оказва маркер за нареждане на византийските походи против Петър и Асен.
Съществено доказателство за датирането на началната фаза на въстанието се оказва и писмо на Българския Архиепископ Василий от 1203 година.
Д-р Анелия Маркова: Той упоменава, че е архиепископ български от 18 години. Когато върнем времето обратно, стигаме до извода, че това се случва през 1186 година.Проф. Пламен Павлов: Въстанието не се реалокира с една година, реалокира се с няколко месеца. В някои учебници тази датировка я има, само че тя не е закрепена. Така, както я дава Анелия, не е безапелационна.
По всяка възможност безапелационните доказателства, открити от Анелия Маркова ще трансформират 26 октомври 1185 година като общоприета година за начало на експлоадирането на въстанието на Асен и Петър.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР