Доктор Пол Кели, изследовател в Оксфордския университет, открива, че ставането

...
Доктор Пол Кели, изследовател в Оксфордския университет, открива, че ставането
Коментари Харесай

Започването на работа преди 10 сутринта е изтезание

Доктор Пол Кели, откривател в Оксфордския университет, открива, че ставането и започването на работа преди 10 е модерното мъчение на нашия век. То се отразява зле на голяма част от хората.

Нашите тела имат собствен биологичен часовник, прочут като Циркаден темп. Това е генетично програмиран цикъл, който контролира интензивността на мозъка, енергийните равнища на организма, производството на хормони и възприемането на времето.

Започвайки работа преди 10 сутринта, ние се намесваме в работата на този темп, което разстройва нашето здраве и разбалансира организма ни.

Не можем да променим нашият 24-часов темп на живот. Не можем да се научим да ставаме в избран час… или най-малко черният ни дроб и сърцето ни имат друг цикъл и е наказване да ги принудим да го изместят по-рано с два или три часа.

Въведен през 20-ти век, осемчасовият работен ден е фиктивен, с цел да се оползотвори оптимално работата на фабриките и заводите. Тогава не се взима поради биологичния часовник на индивида.

Човешкият организъм през хилядолетията се настройва да работи съгласно изгрева и залеза, а не съгласно бизнес-стратегиите на фирмите.

Обществото ни е цялостно с хора, имащи проблеми със съня. Това е международен проблем. Всеки страда от него, а не е нужно.

Идеята на Пол Кели е да реалокира започването на образователния развой във Англия от 8:30 на 10:00. След редица проучвания, проби и наблюдения, той открива, че продуктивността и вниманието на учениците са доста по-пълноценни, когато стартират учебния ден по-късно. Дори оценките им се покачват.

Ако тази концепция бъде пренесена и в други сфери на живота, биха настъпили доста усъвършенствания.

Вместо да е цялостно с преуморени, зомбирани от кафето хора, които са на работа във времето, когато би трябвало да спят, обществото ще получи продуктивни, фокусирани, отдадени на отговорностите си служащи, които ще са потребни както на работодателя си, по този начин и на себе си.

Компаниите, които принуждават чиновниците си да работят преди 10 сутринта, ги излагат на прочувствен и физически стрес, като това подготвя към здравословни проблеми в по-широк проект. Започването на работа прекомерно рано сутринта е и причина американците (а и не само) да са длъжни да изпиват най-малко две дълги кафета, с цел да се усещат в кондиция.

Това са 40 милиона $ годишно, и то единствено за кафе!

Източник: Chetilishte.com

Снимка: Livetheorganicdream.com
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР