Доктор Мортън Моуър, който участва в разработването на имплантируемия дефибрилатор,

...
Доктор Мортън Моуър, който участва в разработването на имплантируемия дефибрилатор,
Коментари Харесай

Мортън Моуър, един от изобретателите на имплантируемия дефибрилатор, почина

Доктор Мортън Моуър, който взе участие в създаването на имплантируемия дефибрилатор, умря на 89-годишна възраст, съобщи Асошиейтед прес.

Той е бил кардиолог в Мериленд. Лекарят се включва в основаването на устройството, което е помогнало на безчет хора със сърдечни проблеми да живеят по-дълго и по-здравословно.

Специалистът е умрял от рак в болница в Денвър.

Мортън Mоуър и доктор Майкъл Мировски, сътрудници в болница “Синай ” в Балтимор, стартират да работят през 1969 година по основаването на дребен дефибрилатор, който може да бъде вграден на пациент. Идеята е устройството да поправя прекомерно бърз или неефикасен сърдечен темп.

" В цялата болница се говореше, че две луди глави ще сложат автоматизиран дефибрилатор “, описа Моуър в изявление през 2015 година за здравното издание " Лансет ". „ Ако нещо се беше объркало, в никакъв случай нямаше да го преживеем. Ние бяхме тези две луди глави ".

За няколко месеца лекарите разполагат с модел за проява на автоматизиран дефибрилатор, който може да бъде вграден. Едва през 1980 година устройството е сложено на човек в болничното заведение “Джон Хопкинс ”.

Американските управляващи го утвърждават през 1985 година Двамата лекари споделят патента за имплантируемия дефибрилатор, чиято технология е продадена на фармацевтичния колос " Ели Лили ". По-късно Mоуър става шеф на звеното за медицински проучвания, където се създава устройството.

„ Мисля, че Морти имаше толкоз огромно въздействие върху сполучливото намирането на лекуване за неочаквана гибел, колкото никой различен в нашата специалност “, сподели доктор Дейвид Канъм, пенсиониран кардиолог от Лос Анджелис и дълготраен другар. Устройството „ потвърди, че е по-добро от лекарството за аритмия и те го направиха … в дребна болница в Балтимор “, прибавя той. " В последните 40 години то потвърди, че е надеждно... и избави живота на стотици хиляди пациенти. “

Мортън Mоуър е притежател на голям брой награди, в това число е въведен и в Националната зала на славата на изобретателите през 2002 година Той е взел участие и в еврейски благотворителни организации
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР