Доктор Любомир Киров е общопрактикуващ лекар и председател на Националното

...
Доктор Любомир Киров е общопрактикуващ лекар и председател на Националното
Коментари Харесай

Джипитата научават късно кой да е под карантина

Доктор Любомир Киров е общопрактикуващ доктор и ръководител на Националното съдружие на общопрактикуващите лекари в България. Той е член на Медицинския съвет към Министерски съвет. Той е един от първите лекари, защитил дисертация по тематиката за синдрома на изпепеляването измежду общопрактикуващите лекари. Участва в създаването на нормативни документи за Министерството на здравеопазването. Завършва медицина в МУ - Пловдив и още от началото на промяната в опазването на здравето работи като общопрактикуващ доктор. Преподава в Медицинския факултет на СУ.

 
Ако имаше ваксина за Ковид-19, даже антиваксърите щяха да се наредят за нея На улицата няма за какво да носим маски като Дарт Вейдър, споделя лекар Любомир Киров
 

- Д-р Киров, персоналните лекари, които са част от първата линия в борбата с ковид, при какви условия работят в този момент? Кои са най-сериозните проблеми?
- Условията са изключителни, само че в случай че става дума за персоналните защитни средства, страната не ни е осигурила такива. Макар че би било редно, защото ние сме нейните " бойци ", да бъдем подсигурени. Знаете, че рекомендацията е хора, които имат признаци като нараснала температура, кашлица, зной, да не идват при нас, а да се свързват по телефона, с цел да преценим какво да се прави. Но, по този начин или другояче, немалка част от тях идват. Но даже и да не идват, отново би трябвало да бъдем подсигурени, тъй като имаме контакти с други пациенти, за които също не се знае какво би могло да изскочи във връзка с ковид. Бяха ни дадени 8000 маски за еднократна приложимост, ние ги разпределихме, само че това, което сътрудниците споделят е, че очевидно тези маски са на доста години и не са доста годни за приложимост.
Има места, където нещо се дава от държавните органи, само че има и някои даже смешни неща. В една област, няма да загатвам името й, два броя защитни очила би трябвало да бъдат разпределени, примерно, сред 90 души. Ние си купуваме каквото можем, с цел да подсигурим работата си, само че на нас се разчита освен да обгрижваме пациентите с новия вирус. Ние се грижим за доста хронични пациенти или за други с остри болести и те не трябва да бъдат ощетявани заради това, че има зараза. За да можем да се грижим за тях, би трябвало да бъдем здрави. Трябва да се обезпечи действие на системата на опазване на здравето, тъй като от други болести умират в пъти повече хора - да вземем за пример всеки ден умира по една жена от рак на маточната шийка. Действията ни би трябвало да бъдат доста добре уравновесени. Виждаме по какъв начин пораства потвърдената заболеваемост, само че доста по-голям % от хората ще прекарват, даже без признаци. Това би трябвало да се знае и хората не би трябвало да се паникьосват. Въпросът е хората с най-голям риск да бъдат най-сериозно защитени. Да, има известия за умряли хора в по-млада възраст, само че те са единични, а при огромната част от тях има и някакво друго заболяване.
- Какви други провокации, свързани с ковид, има пред персоналните лекари?
- За този вирус към момента няма лекуване. Експериментира се, ползват се лекарства, вършат се стъпки да се откри някакъв лек. Но нормално, когато се подхващат такива дейности, процедурата е по-тромава и комплицирана, само че в тази обстановка се вършат и по-смели стъпки - организацията, която в Съединени американски щати дава позволение за приложимост на лекарства и там ограниченията са драконовски, в тази ситуация вкара по-бързо медикаменти. Но в нашата специалност е античен правилото " Не вреди ". Ако лекарството няма да навреди, може въпреки всичко да бъде тествано.
- Кога съгласно Вас може да има ваксина?
- Вероятно след една година, а може и повече, тъй като тя не е към този момент съществуващо лекарство и би трябвало да бъде тествана доста деликатно. Трябва обаче доста да преосмислим отношението си - в случай че сега имаше ваксина против ковид, даже и антиваксърите щяха да се наредят на опашката.
- Няколко пъти се променяха заповеди за маските на открити пространства - да носим, да не носим. Доколко здрав човек е належащо да носи маска на улицата?
- Ограничителните ограничения са доста нужни и приканвам хората да ги съблюдават. Някои от тях обаче е допустимо да бъдат преосмислени и леко изменени, тъй че хем да защищават, хем да бъдат по-щадящи. За носенето на маски на закрити места спор няма - като влезете в магазина, в банката, където могат да се събират повече хора, маската е наложителна. Но когато сте на улицата и няма навалица, а такива към този момент няма, когато дистанцията сред хората, които се разминават е повече от два метра, няма какво да заплаши индивида и няма за какво той да носи непрекъснато тази маска като Дарт Вейдър. Вирусът не лети във въздуха - той се предава, в случай че човек против вас кашля или киха, а вие сте в непосредствена непосредственост, както и в случай че сте пипали инфектирани повърхности. Глобата за неносене на маска идва допълнително и основава спомагателен боязън и изнервяне. Прекомерното стресиране не води до позитивни резултати. Трябва напълно простичко и човешки да се натъртва на главните неща. Маски има на някои места, а на други няма, а цените им скочиха фрапантно. Преди да се разгласи изключителното състояние, аз си купувах еднократни маски за 10-15 стотинки. Сега нарастват над 20 пъти. Говорим за далавера, не за пазарна стопанска система. По тази логичност, защото нашите лекарски услуги сега станаха доста скъпи, дайте да им вдигнем цените 20 пъти...
- Какви са другите проблеми при персоналните лекари?
- Има чисто логистични проблеми и ние считаме да създадем предложение в тази посока - да се намерения за метаморфоза. Един от тях да вземем за пример е обвързван с оставането по карантина. Както знаете, когато човек мине границата, попълня един формуляр и би трябвало да бъде под карантина. Но на разнообразни места се случва по този начин, че информацията при нас, общопрактикуващите лекари, които би трябвало да следим тази карантина, да издадем болничен лист, в случай че индивидът работи в България, идва с дни забавяне. Понякога половината интервал от тези 14 дни е минал. Ние не знаем изобщо, че този човек би трябвало да е под карантина, дали е бил, дали не е бил - не е ясно. Информацията сега идва от границите към Районните здравни инспекции и оттова към нас. Но всичко се попълня с писалка, а и не всеки човек знае телефонния номер на персоналния си доктор.
- А има и хора без здравни осигуровки.
- До, обособен е въпросът какво вършим с тези хора, по какъв начин да им се платят правата - би трябвало някой да заплати за тях или те да платят здравните си осигуровки, с цел да може да се работи. Но другото е, че пътят на съобщаване е муден. Моята концепция, която ще предложа тези дни, е на границите да има няколко души - може да са доброволци, не граничните служители на реда, тъй като те така и така имат задоволително работа. И вместо всеки жител да попълня формуляр, просто да каже на тези чиновници трите си имена, ЕГН и област, в която живее, и да даде телефонния си номер. Тази информация се вкарва в електронен вид и в границите на деня или през избрани часове се изпраща до Районните здравноосигурителни каси. Те имат доста по-точна информация и база данни както за нас, по този начин и за пациента - било той здравноосигурен или неосигурен. Имат нашите имейли. Така в границите на час-два персоналните лекари ще получат информация за пациента, който би трябвало да бъде подложен под карантина. Бързо, елементарно и малко.
 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР