Докосването предшества зрението, предшества и речта. Това е първият език

...
Докосването предшества зрението, предшества и речта. Това е първият език
Коментари Харесай

Докосването - общуване, близост, доверие

„ Докосването предшества зрението, предшества и речта. Това е първият език и той не лъже. ” - Маргарет Атууд

Докосването е първото чувство, което придобиваме още с появяването си на този свят и точно потребността от физически контакт отличава хората от другите животни. От топло здрависване или нежна прегръдка, до поощрително потупване по гърба, ние сме развили едни избрани комплицирани езици, култури и прочувствено изложение, точно посредством физически контакт. Но в един софтуерно кондензиран свят, несексуалното човешко допиране като част от нашата връзка, е застрашено да стане необичайност, даже да изчезне. Независимо от преимуществата на цифровия прогрес, от жизненоважно значение е да запазим докосването, с цел да можем в действителност да съхраним човешкото в себе си, да се усещаме живи и същински.

Направени са доста проучвания за значимостта и смисъла на човешкото допиране. В едно изследване, извършено от Университета в Принстън, двама експерти откриват, че бебетата и децата, които са докосвани до 12-годишна възраст (прегръщани са от своите родители и близки, получавали са похвали с потупване по рамото или с погалване по главите) са доста по-способни да бъдат нежни и любящи в една бъдеща връзка. Докосването има значимо значение за тяхното развиване, за способността им да поддържат връзка и да се свързват с хората към тях.

Научно потвърдено е, че децата, които не изпитват задоволително любяща физическа обвързаност, са по-склонни към принуждение, откакто доближат зрелост. Невропсихологът Джеймс У. Прескот твърди, че насилието в обществото постоянно е обвързвано с неналичието на културен акцент върху свързването на майките с техните деца. Когато децата изпитват нежното допиране от родителите и околните си хора, те се научават да се привързват към другите по здравословен метод. Това спомага за растежа и развиването им, те са по-малко склонни да употребяват допира по мъчителен или нападателен метод. Това ранно допиране проправя пътя към прочувствената непоклатимост. Резултатите са освен персонални, само че и публични.

Ето и кои са другите значими области, които са повлияни от докосването и потребността от физически (несексуален) контакт сред хората:

• Развива чувство за доверие – Докосването оказва помощ за доближаването на хората. Неврологът Едмънд Рос открива, че физическото допиране задейства орбитата на мозъка, обвързвана с възприятие за премия и съчувствие. Той твърди, че „ …едно просто допиране може да провокира освобождение на окситоцин, именуван " любовният хормон ". “ Нашата кожа съдържа рецептори, които непосредствено провокират прочувствени реакции посредством стимулиране на разнообразни зони или нервни окончания.



• Физическият контакт укрепва екипната работа посредством създаване на несексуална непосредственост - Когато се докоснем до някого по подобаващ метод - с здрависване, потупване по гърба - им изпращаме невербално обръщение за съдействие. Ефектите от това са освен персонални, само че и стопански. Професор Даниел Келтнер изследва ролята на докосването в подтекста на баскетболните тимове на NBA (Националната баскетболна асоциация). Проучванията му откриват, че тимовете, чиито играчи се допират по-често (поздравяват се с пърпорене на ръце/ прегръдка/ допиране на юмруци след маркирана точка) печелят повече игри.

• Подобрява общото положение и ускорява имунитета - Според проучвания, извършени в университета в Северна Каролина, дамите, които получават повече обятия от сътрудниците си, имат по-ниски сърдечни честоти и кръвно налягане: „ Прегръдките укрепват имунната система… Нежният напън върху гръдната кост и прочувственото зареждане, което се основава, задейства Слънчевия сплит. Това подтиква тимусната жлеза, която контролира и балансира производството на бели кръвни кафези в организма, което защищава от болести. “ Изследвания в Училището по публично здраве на Университета в Калифорния откриват, че при контакт с очите и потупване на гърба от лекаря, може да се усили степента на излекуване при пациенти със комплицирани болести.



• Създава мощна несексуална прочувствена непосредственост - Междуличностното допиране оказва мощно въздействие върху нашите страсти. Изследвания демонстрират, че нежното допиране на женската ръка може да усили възможностите на мъжа в спечелването на сърцето ѝ. Друго проучване демонстрира, че две трети от дамите се съгласяват да танцуват с мъж, който е докоснал ръката им за секунда или две преди да насочи поканата.

• Създава по-голямо ангажиране с образованието - Когато учителите допират учениците платонично, те предизвикват тяхното проучване, успокоение и положително показване. Френският психолог Николас Гюгюен споделя, че когато учителите подхождат по другарски метод, учениците са три пъти по-склонни да взимат присъединяване в клас. Друго скорошно изследване открива, че когато библиотекарите потупват ръката на студент, поверявайки му дадена книга, основават в него прелестно чувство за оказано внимание и го подготвят да се върне още веднъж, с цел да потърси нови книги, а това от своя страна може да усили желанието за четене и асимилиране на нова информация.

Физическото допиране е главният детайл на човешкото развиване и просвета. Напрежението и стресът в всекидневието, онлайн връзката, обществените предубеждения, могат несъзнателно да повлияят отрицателно на човешките взаимоотношения, които са по този начин значими за един същински пълностоен и положителен живот. За да се сътвори сигурна обществена среда и същинска връзка, ние би трябвало съзнателно да поддържаме физическото допиране, когато поддържаме връзка. Прегръщайте, поощрявайте, пляскайте с ръце при триумф, погалете нежно, с цел да успокоите и да вдъхнете кураж - има моменти, по време на мощна тъга или боязън, на наслада или обич, когато единствено езикът на докосването може изцяло да изрази това, което усещаме:

“Нищо не лекува по този начин, както човешкото допиране. - Боби Фишер. ”
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР