Докоснах други култури, още две образователни системи, натрупах социален опит

...
Докоснах други култури, още две образователни системи, натрупах социален опит
Коментари Харесай

Най-успешният Еразъм студент в Аграрния: Отворих се към...

Докоснах други култури, още две просветителни системи, натрупах обществен опит и най-важното - отворих се към света. Това споделя Мария-Йоана Маринкова -абсолвентката от Аграрния университет, която на тазгодишната промоция на випуска получи премията на ректора за най-успешен Еразъм студент. 23-годишната жена от Ямбол приключи „ Растителни биотехнологии ”.

Още след края на първата година от следването си тя отпътувала на процедура в Полша. Позволява го съвършеният британски от езиковата гимназия, която дала тапия за приблизително. Студентката се възползвала от основаното партньорство за продан на младежи сред Аграрния университет и университета в Шчечин. Там изкарах хладно лято в лаборатории и оранжерии, помагайки на докторантите, споделя Мария-Йоана. В лабораторни условия взела участие в анализите, само че събирала и проби по полето. Това доста ми оказа помощ в професионален проект, тъй като едно е да имаш извършения по време на следването - друго да участваш в процеса ден след ден, споделя младият агроном.

Престоят я научил още по какъв начин да се впише в екип, а и на автономия - досега Мария-Йоана не била напускала България за повече от седмица. В първите дни най-странно се сторило по какъв начин хората чакат на червен светофар, даже да няма трафик. Другата изненада за българката бил усетът на локалните към спорта - деца и възрастни тичат и карат ролери в парка. Не знаех и какъв брой доста обичат България, споделя възпитаничката на АУ. Когато завързвала контакти с локални, постоянно се оказвало, че те имат прелестни мемоари от страната ни, в която са били на море през соца.

В трети курс Мария-Йоана още веднъж решила да употребява опциите на програмата „ Еразъм+ ”, само че този път прекарала един учебен срок в Чехия. " В Прага бяха най-хубавите 6 месеца от следването ми. Градът стопира дъха, а организацията във връзка с студентите на продан е на доста високо равнище - непрекъснато се провеждат празненства и екскурзии. След първата седмица към този момент си разкрил своето място, средата си и хората, с които искаш да учиш и да се забавляваш ”, разказва българката. В последна сметка се уверила, че нашето обучение е на доста високо равнище - нито един път не се почувствала по-слабо готова от сътрудниците от Холандия, Франция и Съединени американски щати. Освен познания и обществен опит обменът дава и самочувствие, безапелационна е тя.

Сега следва да търси работа, освен в България. Но държи да е на попрището, което е избрала. Ще продължи традицията в рода, подета от дядо, който бил фамозен лозар в Плевенско. Самата Мария-Йоана е обвързвана със земята от дете и желае да напредва в науките за растенията.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР