Доколкото се знае към днешна дата плановете за изпращане на

...
Доколкото се знае към днешна дата плановете за изпращане на
Коментари Харесай

Ще ставаме ли марсианци? Ето как изглежда бъдещето

Доколкото се знае към днешна дата проектите за изпращане на човешка задача до Марс остават настоящи по време на мандата на новия американски президент Доналд Тръмп. Това е хубаво нещо, изключително като има поради нападателният времеви проект на задачите, планувани за идващите няколко години. НАСА не е единствената организация, която се стреми към Марс. Няколко държавни управления и частни организации включват Червената планета в проектите си. Ето къс преглед по тематиката:

ПРОГРАМИТЕ НА НАСА

Американският конгрес към този момент обезпечава финансиране на галактическата организация, тъй че НАСА гледа доста съществено на (сравнително) скорошна задача до Марс. Агенцията има многопланов метод като първо се концентрира върху възстановяване на човешките благоприятни условия в галактическите полети посредством проби и нови технологии като системата за галактически изстрелвания SLS (Space Launch System), чиято първа цел е Луната.

Преди да изпрати хора на Марс, НАСА първо работи по няколко безпилотни задачи. Първата от тях се назовава InSight (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport), която е заложена в програмата за 2018 като част от Откривателската стратегия на Агенцията за изпращане на геофизичен уред на Марс, който да учи структурата на планетата.

Освен това НАСА възнамерява и изпращането на ровър на Червената планета през 2020. Този ровър „ ще носи седем деликатно подбрани принадлежности, с които ще организира невиждани научни и проучвателен изследвания “, споделят от американската галактическа организация.

Други проекти в програмата включват задача с връщане на Земята на проби. Това би трябвало да се случи до края на второто десетилетие на века, макар че съответните проекти към този момент остават неразкрити.

NASA: Mars 2020 Rover

ESA ЕКЗОМАРС: ФАЗА 2

След злощастното кацане на сондата Екзомарс, която се разруши по-рано тази година на повърхността на Марс, Европейската галактическа организация (ESA) възнамерява втори опит за 2020 година За втората задача ESA възнамерява изпращането на ровър, снабден със сонда, която да разреши проучването на структурата на планетата, както и принадлежности за екзобиологични и геохимични проучвания. Мисията включва и протонен запалител, обезпечен организацията на Русия Роскосмос.

КОЛОНИЯ НА МАРС

Американският бизнесмен и милиардер Илън Мъск основава компанията SpaceX през 2002 година с концепцията да способства човечеството да се трансформира в интерпланетарна раса. В последните месеци той конкретизира проектите си за основаване колония на Марс в идващите 50-100 години. SpaceX в този момент работи по основаването на интерпланетарна транспортна система (ITS), която в началото би трябвало да е в положение да транспорти 100 заселници до и от Червената планета. Първоначално проектите на компанията обаче плануват безпилотна задача до Марс през 2018 година След това, през 2025 година SpaceX възнамерява да изпрати и човек в пилотирана задача.

MARS ONE НА ИЗЧАКВАНЕ?

SpaceX не е единствената компания, която се стреми към построяването на колония на Марс. Базираната в Холандия неправителствена организация Mars One желае да е първата, която ще сътвори непрестанно човешко населено място на Червената планета. Плановете на организацията плануват роботизирани прекурсорни задачи през 2020, 2022 и 2024 година, а първите заселници се планува да полетят през 2026 и да дойдат на Марс през 2027 година Напоследък програмата срещна известни компликации, които постановиха отсрочване на работата по роботизираните задачи. Mars One продължава работата по селекцията на претенденти – астронавти и създаването на костюмите за Марс.

BOEING ВЛИЗА В СЪСТЕЗАНИЕТО

Най-скорошният изявен интерес за присъединение към конкуренцията за Марс беше изразен не от какъв да е, а от Boeing. Компанията е измежду ветераните в създаването на ракети и счита, че може да победи новака SpaceX във връзка с Марс. И двете компании сега работят с НАСА по програмата за превозване на астронавти до и от интернационалната галактическа станция. Все отново би трябвало да се има поради, че за момента Boeing не е представял каквито и да било елементи за марсиански задачи. Главният изпълнителен шеф на компанията обаче Денис Мюйленбург решително съобщи:

Аз съм уверен, че първият човек, който стъпи на Марс ще дойде там на борда на ракета Boeing.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР