Доколко извънредното положение в България ограничава правата на хората и

...
Доколко извънредното положение в България ограничава правата на хората и
Коментари Харесай

Заради коронавирус в България ограничават права. Опасно ли е това?

Доколко изключителното състояние в България лимитира правата на хората и може да се употребява против тях? Ето какво написа в разбор, оповестен в Дойче веле.
 
От петък, 13-ти март, в България е въведено изключително състояние (ИП) за един месец, като срокът може да бъде продължен. Това значи, че се лимитират краткотрайно съществени права и свободи на жителите. В обосновката на спешния щаб за битка с ковид пред Народното събрание се споделя, че ще бъде лимитирана основно свободата на напредване и пътешестване. Мотивът: нуждата да се съблюдават изискванията на карантина и ограничение на контактите, с цел да бъде спряно разпространяването на болестта. Решението на Народното събрание е единствено от две точки. В първата се споделя, че се афишира изключително състояние, а във втората - че пълномощията, които се гласоподават на Министерски съвет, са на съображение на член 57, алинея 3 от Конституцията.
Кои права останаха и кои са суспендирани
Въпросната алинея 3 от член 57 от Конституцията гласи: “При оповестяване на война, на военно или друго изключително състояние със закон може да бъде краткотрайно лимитирано упражняването на обособени права на жителите като се изключи правата, планувани в член 28, 29, 31, алинея 1, 2 и 3, член 32, алинея 1 и член 37. Нека да забележим правата, които не са краткотрайно суспендирани.
Тези конституционни текстове подсигуряват правото на живот, както и това, че никой не може да бъде подлаган на изтезание, на грубо или унижаващо отношение и на медицински опити без неговото непринудено документално единодушие. В член 31 се постулира още, че всеки упрекнат в закононарушение следва да бъде предаден на правосъдната власт в законно избрания период, никой не може да бъде принуждаван да се признае за отговорен, а обвиненият се счита за почтен до определяне на противното с влезнала в действие присъда.
Решението на Народното събрание „ дава за отстрел " други четири алинеи от член 31. Те подсигуряват, че не се позволяват ограничавания на правата на обвиняемия; на лишените от независимост се основават условия за реализиране на главните им права, които не са лимитирани от действието на присъдата; че наказването отнемане от независимост се извършва само в местата, избрани със закон; и че не се погасяват по отминалост наказателното гонене и осъществяването на наказването за закононарушения срещу мира и човечеството.
В мощ остава алинея 1 от член 32, която подсигурява, че персоналният живот на жителите е ненарушим и всеки има право на отбрана против противозаконна интервенция в персоналния и фамилния му живот и против посягане върху неговата чест, достолепие и положително име. Следващата алиния 2 от същия член обаче към този момент не попада в листата на обезпечените права. Тя гласи: “Никой не може да бъде наблюдаван, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други сходни дейности без негово познание или макар неговото категорично противоречие с изключение на в плануваните от закона случаи ”.
Остава в действие член. 37 от Конституцията, който подсигурява свободата на съвестта, свободата на мисълта и избора на изповедание и на религиозни или атеистични мироглед. В алинея 2 от същия член се споделя, че свободата на съвестта и на вероизповеданието не може да бъде ориентирана против националната сигурност, публичния ред, националното здраве и морала или против правата и свободите на други жители.
И това са обезпечените човешки права в България към този миг, в случай че тълкуваме буквално решението на Народното събрание.
Свободата на словото, неприкосновеността на жилището и свободата на персонална преписка не са измежду обезпечените права, други съществени човешки права - също.
Юристите не са изключително обезпокоени, към този момент
Юристите, с които разговаряхме, одобряват краткотрайното прекратяване на човешките права, тъй като са съгласни, че има нужда от ограничение на правото на напредване, с цел да бъде стеснен вирусът в името на човешкия живот. Адвокат Емил Георгиев обърна внимание, че България по принцип има проблем с нееднаквото правоприлагане. Извънредните ограничения могат да засилят този проблем, счита Георгиев. Българският хелзинкски комитет предизвести още преди гласуването на ИП, че Конституцията не слага едно значимо категорично условие: краткотрайното законодателство, одобрявано по отношение на изключително състояние, да бъде строго обвързано с неотложните потребности на съответната обстановка по този начин и да не лимитира без нужда права, които не са по отношение на аргументите за изключителното състояние.
В неделя Висшият правосъден съвет реши, че съдът в България съвсем стопира работа за периода на ИП до 13 април. Насрочените съвещания по каузи се отсрочват до края на изключителното състояние. Изключение вършат единствено ограниченията за неотклонение и делата, засягащи незабавни обезпечителни ограничения.
Извънредното състояние дава безспорна власт
Според юристите не трябва да се поддаваме на суматоха и да считаме, че изключителното състояние ще докара до произвол на управляващите. Но дано въпреки всичко да имаме едно мислено: изключителното състояние дава безспорна власт. По време на изключителното състояние не важи Законът за публичните поръчки за всичко, обвързвано с ковид. Заради ограничението на контактите може да се наложи и анулацията на избори, както към този момент се случи в Македония. Не е ясно и до каква степен могат да стигнат ограниченията. Само 5 дни след въвеждането на ИП основният прокурор Иван Гешев към този момент изиска страната да вземе още по-радикални ограничения в битката против ковид и да вкара вечерен час и възбрана за всякакво придвижване в огромните градове. Според него, в сходна обстановка ще може да се върви единствено до хранителни магазини и аптеки, като за задачата ще се попълня декларация къде отиваш. Ако някой бъде спрян и се е отклонил от посочения маршрут в декларацията, ще го чакат " огромни наказания ".
Фалшиви вести
Вече има няколко каузи против подправени вести за ковид, а в сряда Народното събрание гласоподава смяна в Наказателния кодекс, съгласно която до 5 години може да лежи в пандиза всеки, който популяризира подправени вести за короновируса.
Докога ще продължи изключителното състояние
Абсолютната власт е опиат, пристрастяването към който може да бъде изключително тежко. И това изключително състояние, може да се окаже не напълно изключително, като се има поради, че не е ясно докога ще продължи. Ако до 14 април броят на заболелите и инфектираните не стартира да понижава, изключителното състояние ще бъде удължено.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР