Докога ще се търпят недъзите на българския футбол?!“, издигна вопъл

...
Докога ще се търпят недъзите на българския футбол?!“, издигна вопъл
Коментари Харесай

Футболен ветеран: „Не участваш ли в схемата, изпадаш от Системата“

„ Докога ще се търпят недъзите на българския футбол?! “, издигна стон груповият Тодор Живков през далечната 1970 година Днес, 49 години по-късно, си задаваме същия въпрос при други условия и различен тип провали. Побелял деец, минал през всички кръгове на футболната ни преизподня, споделя пред Фрогнюз болки и очаквания.
Условно го нарекохме Радостин Димитров, с цел да предпазим него и фамилията му от отмъщението на футболната мафия.

- Оказа се, че за футбола у нас надалеч по-опасни са агитките от невежи фашистчета, които са подготвени, проведени и платени. Защо Столична дирекция на вътрешните работи не ги спря?

- В цялата провокация, готова отдалеко, виждам политически детайл. Предстоят избори, другата седмица ще бъде избран общоприет прокурор и няма нищо по-изгодно за ръководещите от един футболен скандал, който ще измести вниманието от неуспехите на държавното управление.

- Столична дирекция на вътрешните работи предизвести, че на стадиона ще участват цивилни полицейски сътрудници, които дружно с униформените ще предотвратят вълнения, хулигански прояви и т. н. Какво им попречи?

- Нищо. Само нежеланието да се намесят и безмълвната поддръжка за хулиганите. Както през 1990 година някакви „ неидентифицирани политически субекти “ възпламениха каменната постройка на Партийния дом на Българска комунистическа партия. И изгоряха тъкмо тези документи, наречени по-късно досиета на прехода, които е трябвало да изгорят.

Далеч преди мача се знаеше, че ще ни гледат под лупа. Че глобите на УЕФА ще бъдат убийствени. И пред очите на цяла България тези момчета си направиха шоуто, изрекоха си репликите, заедно си потеглиха след първото полувреме и никой не ги спря. Сега занапред ги търсят по камери и по мемоари.

Сигурен съм, че тези групички са същите, които вземат участие в митинги и в контрапротести. Същите, които при манифестации и шествия хвърлят камъни по служителите на реда и поради тях служителите на реда бият мирните участници в митинги.

- Но какво ще завоюват те и водачите им, откакто УЕФА ще ни наложи тежки санкции и ще гледаме европейските шампионати единствено по малкия екран?

- Те не мислят за футбола, а за себе си. Ще завоюват въздействие и власт над идващия президент на БФС. Ще му припомнят, че на тях дължи качването си на коня.

- Мнозина дружно с мен считат, че ще бъде по-полезно УЕФА да ни извади от европейските шампионати за по-продължителен период, с цел да имаме време и съображение да стартираме от нулата. И както Англия, Франция, Полша и други огромни футболни сили да сложим футбола си върху стабилен пиедестал и да градим нагоре.

- Нямаме различен излаз, с изключение на европейската централа да ни принуди да се раздвижим и да разсечем порочните възли, с които сме омотани. Вижте, от детско-юношеския футбол до Българския футболен съюз е основана подправена, нездравословна и гнила система, която се възпроизвежда към този момент 30 години. Както и в другите значими области от живота ни: обучение, опазване на здравето, бизнес, вътрешна сигурност.

Само у нас има такова знамение: треньори без лиценз да управляват тимове от А група. Официално в България съществуват лицензи С, В, А и „ про “ (професионален), който е най-голям. По закон и по разпоредба единствено правоспособни треньори с „ про “ и А-лиценз имат право да водят тимове от А група. Всъщност сега и постоянно до момента необучени, незавършили и неправоспособни треньори оглавяват тимовете от „ елитната “ А група. Какви триумфи да чакаме?

Без А и „ про “-лиценз никой няма право да сяда на треньорската пейка по време на формален мач. За да пробутат недоучилите си „ тренери “ да управляват тима, множеството мениджъри ги пишат в протоколите като „ масажисти “, „ лекари “ и какви ли не.

Подготовката на същински треньор изисква време и пари. За „ про “-лиценз отиват от 10 000 до 15 000 лева Подготовката трае 12 семестъра и на всеки 3 години „ про “-лицензът се възобновява след курсове за преподготовка, семинари и прочие А у нас мениджърите назначават за старши треньори лица, които преди малко са се записали в треньорски курсове. Все едно първокурсник от Медицинския университет да прави хирургически интервенции. Къде го има сходно нещо?!

В България 140 души имат „ про “-лиценз, а недоучили некадърници водят тимовете от „ елита “. Световният футбол помни единствено един треньор без лиценз: Йохан Кройф.

Веднъж комисия към БФС извърши инспекция, откри нарушавания в един тим и показа отчета си във футболния съюз. Глобата за отбора-нарушител беше 25 000 лева Но притежателят на клуба беше член на Изпълкома на БФС. Ха познайте дали въпросният „ активист “ заплати санкцията.

Лицензите, назначението на треньори, спазването на разпоредбите, недопускането на корупция и битката против метастазите й са отговорности на футболния съюз. Но тъкмо този съюз се трансформира във флагман на корупцията, беззаконието и шуробаджанащината.

- Защо?

- Преди 14 години поколението на Боби Михайлов пое властта във футбола след Батето Славков. Дойде с ореола на четвърти от Световното състезание в Съединени американски щати, на най-талантливото футболно потомство, играло в най-силните европейски шампионати. Помня, че тогава Емо Костадинов даде обещание да изтеглят 70 млн. лева от страната и да строят игрища. Колко стадиона построиха от този момент?

- Нямам спомен.

- Нито един. Футболът е пленник на ползите на мениджърите. Няма чисти пари във футбола при аудитория от 100-200 души на мач. Как да си покриеш разноските? Отбори с годишни доходи от 11 милиона харчат по 12-13 милиона и след две-три години афишират задължения по 40-50 милиона лв.. Клубът е пред банкрут, почитателите плачат и пищят. Тогава идва „ Спасителят “ на бял кон, покрива задълженията и остарялата ария стартира отначало.

Така посредством футбола се прави политика. Властта и богати предприемачи поддържат единствено тимове с повече последователи и повече аудитория, с цел да бъде въвличана тази аудитория в политически акции и да бъдат набирани гласоподаватели.

Футболът у нас е игра на сенки. Видимите лица са нечии пионки, които играят по сюжета на кукловодите. Отдавна се приказва за голям залог, че „ Лудогорец “ трябвало да бъде първенец 10 следващи години. Скоро слуховете май ще се окажат правилни.

- Няма чисти пари в родния футбол и приказките за черно тото по никакъв начин не са небивалица. Не го ли знаят управляващите, Министерство на вътрешните работи, ДАНС, откакто ние си го приказваме толкоз години?

- Знаят го, несъмнено. Но няма политиеска воля, не им е подредено да пресечен отровната скица. Затова остарели футболисти, треньори и съдии са стигнали до прозрението: „ Не участваш ли в схемата, изпадаш от Системата “. Много пари се въртят в това черно тото и няма да има управия, в случай че не се изрине всичко докрай и не стартираме изначало.

- Как и от кое място да стартираме?

- От детско-юношеския футбол. След 1990 година точка номер едно на всяко заседание или конгрес на БФС непроменяемо беше „ Развитието на детско-юношеския футбол “. Грамче работа не бе свършена. Базите бяха сринати, треньорите в детско-юношеските школи (ДЮШ) са най-неподготвени, най-немотивирани, най-зле платени. Нямат опит, футболни умения и педагогическа подготовка.

Децата играят на ужасни терени, получават неприятна и незадоволителна храна, треньорите ги притискат за бързи резултати, като ги изхабяват физически и душевен. Към 19 години обещаващият юноша към този момент е унищожен от контузии и се разделя с обичаната игра.

Преди три години БФС стартира да отделя пари за младежки и юношески тимове: U-15, U-17 и U-19. Почна се от 1 милион, в този момент се дават до 1,3 млн. лева Къде отиват множеството средства? В хотелите на вицепрезидентите на БФС и на техни ортаци-мениджъри. Половината от парите се усвояват, а другата половина се присвояват. Накрая министърът на спорта афишира: „ Ние оказваме помощ на футбола “.

Тридесет години бяха изгубени за българския футбол. Предстои дълго и мъчително лекуване. Нужни са нови треньори, терени, организация, жестока дисциплинираност, честни, професионални и сърцати ръководители.

Сривът е повсеместен: в стопанска система, политика, публични връзки.

Време е да градим.

Въпросите зададе Васил Данов
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР